Calburean, cel mai mare constructor de magistrale este convins ca va castiga lucrarile pentru Nabucco

Autor: Adrian Ionut Cojocar 15.11.2009

Omul de afaceri Gheorghe Calburean, care detine cel mai mare constructor de magistrale din Romania, Condmag Brasov (COMI), este increzator ca va reusi sa castige lucrarile pentru constructia gazoductului Nabucco si intentioneaza sa gestioneze proiectul de pe teritoriul Romaniei in calitate de antreprenor general.

"Daca acel proiect Nabucco, si dumneavoastra stiti mai bine decat mine ca acel consortiu a inceput sa caute finantare pentru primul miliard, ceea ce inseamna ca anul viitor sau in 2011 vor incepe lucrarile si vom reusi la acea oferta sa le castigam prin Condmag. Si sunt convins ca vom castiga. Noi acum dorim sa fim modesti, dar nu putem sa nu spunem ca pe partea de constructii de conducte magistrale suntem numarul 1 in Romania", a declarat Gheorghe Calburean, presedintele Condmag .

Firma brasoveana are anul acesta o cota de piata de circa 33%, potrivit conducerii societatii. Principalul concurent al Condmag este Inspet Ploiesti, care anul trecut a realizat o cifra de afaceri de 169,6 mil. lei si un profit net de 10 mil. lei.

De cealalta parte, firma controlata de Calburean a incheiat primele noua luni din acest an cu o cifra de afaceri de 187,7 mil. lei, de doua ori mai ridicata decat in perioada similara a anului precedent, si un profit dublu, de 18,4 mil. lei.

Avansul afacerilor s-a datorat intensificarii lucrarilor contractate de la Romgaz si Transgaz, cele doua companii contribuind cu peste 85% la afacerile Condmag.

"Anul acesta a fost pentru Condmag un an peste asteptari. Incepand cu criza gazelor, cei de la Transgaz si Romgaz s-au gandit ca trebuie luate unele masuri pentru a fi scutiti pe viitor de unele evenimente si au fost o sumedenie de lucrari pe care le-am accesat si decontat. Cred ca sistemul national de transport al gazelor este peste 80% depasit din punct de vedere al termenelor si necesita modernizari si reabilitari", spune Alexandru Tatar, directorul general al Condmag Brasov.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana, ca alternativa la gazele importate din Rusia.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania), iar UE si-a aratat disponibilitatea de a aloca cateva miliarde de euro pentru acest proiect, estimat la 8 mld. euro.

Calburean este de parere ca fiecare tara va dori sa gestioneze lucrarile aferente teritoriului propriu, insa spre exemplu, lungimea conductei Nabucco din Turcia este de circa 900 km, dubla fata de cea a Romaniei, iar firmele turcesti nu pot sa acopere intreaga lucrare, specificand faptul ca legislatia le permite sa demareze lucrari si in afara.

Directorul Condmag spune ca si in absenta gazoductului Nabucco firma pe care o conduce are perspective bune, precizand ca recent conducerea Transgaz a anuntat ca ar putea construi anul viitor circa 800 km de conducte noi.

Spre comparatie, firma brasoveana va realiza intr-un an 2009 de exceptie pentru firma mai putin de 200 km de conducte noi.

Bancile, principalul dusman al companiilor de constructii

"A fost un scenariu nesanatos de crestere. Acum, in toamna, pare sa se fi schimbat ceva in bine, parca este o usoara crestere, dar vine iarna si nu vor mai fi lucrari sau nu se vor mai putea face. Dusmanul numarul 1 sunt bancile. In primavara aveau alta abordare, mai veneau la consultari, acum sunt mai darzi. Bancile au contracte cu administratia, nu au interes sa ne dea noua (credite - n.r.). (...) Au venit banii de la Banca Mondiala pentru investitii, nu stiu in ce investitii s-au dus, pentru ca nu i-am vazut", a spus Calburean.

El apreciaza, totodata, ca Guvernul ar fi trebuit sa sprijine sectorul constructiilor, care a avut principalul rol in cresterea economica a Romaniei in 2007, insa programul "Prima casa", prin care statul aduce garantii la creditele ipotecare, a avantajat doar bancile si proprietarii de apartamente vechi.

"Avem nevoie de stabilitate, ca peste ani sa avem serviciu si sa putem plati creditele. Statul trebuie sa garanteze stabilitate si ca anumite lucruri trebuie facute, precum drumuri, locuinte pentru tineri si pe partea de energie. Trebuie date garantii in anumite sectoare. Interventia statului trebuie sa fie permanenta, statul trebuie sa gaseasca solutia", a adaugat el.

Grupul Dafora, controlat de omul de afaceri Gheorghe Calburean, a consemnat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de peste 360 mil. lei, in crestere cu 14% fata de perioada similara din 2008, si un profit de 17 mil. lei, in scadere cu 1%. Grupul cuprinde firmele Dafora Medias (DAFR), Condmag Brasov (COMI) si producatorul de mezeluri Salconserv Medias.