Consiliul Concurentei are suspiciuni ca 14 milioane de romani sunt afectati de intelegeri ilegale pe distributia de cartele prepay din telefonia mobila

Autor: Adrian Seceleanu 15.11.2009

Pretul platit pentru reincarcarea creditului necesar efectuarii de apeluri de cei peste 14 milioane de romani care utilizeaza cartele preplatite de telefonie mobila ar putea fi afectat in mod negativ de acorduri ilegale realizate intre operatorii telecom si distribuitori, sustine Consiliul Concurentei (CC), care a declansat doua investigatii avand ca obiect "posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila".

Prima dintre investigatii a fost declansata ca urmare a unei plangeri si are ca obiect o posibila intelegere intre Orange Romania, numarul unu pe piata locala de telefonie mobila, si distribuitorii companiei de a nu vinde produse preplatite catre anumiti agenti economici, potrivit oficialilor CC.

Cea de-a doua investigatie a fost declansata din oficiu si vizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone si Cosmote.

"Intelegerile de acest tip reprezinta o abatere de la principiul liberei concurente, avand ca efect cresterea preturilor si reducerea posibilitatii de alegere a produselor de catre consumatori. Daca aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurentei va sanctiona companiile vinovate cu amenzi ce pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Anual, romanii platesc peste un miliard de euro pentru a cumpara credit pentru cartelele preplatite de telefonie mobila, potrivit datelor de pe piata. In 2008 veniturile totale ale operatorilor de telefonie mobila au fost de 2,8 mld. euro, conform datelor arbitrului telecom.

In Romania exista aproape 10 milioane de utilizatori care au abonament la operatorii de telefonie mobila si aproape 15 milioane de cartele preplatite active.

Utilizatorii de cartele preplatite primesc un numar de telefon si nu sunt obligati la plata unui abonament lunar pentru a folosi serviciile de comunicatii mobile, insa trebuie sa "incarce" credit pe cartele pentru a le putea utiliza.

Orange, Vodafone si Cosmote sunt cei mai mari jucatori de pe piata de cartele prepay de telefonie mobila. Cartelele preplatite pot fi reincarcate cu credit fie prin achizitia de cartele cu diferite valori, fie electronic - la bancomatele unor banci sau la diferite terminale electronice oferite de mai multe companii precum Payzone.

Cel mai mare distribuitor local de cartele preplatite este compania Mobile Distribution, detinuta de oamenii de afaceri clujeni Silvia si Zsolt Fodor.

De unde a plecat investigatia?

Consiliul Concurentei a refuzat sa ofere mai multe detalii despre cele doua investigatii, insa, potrivit unor surse de pe piata, plangerea de la care au pornit ambele anchete de pe telefonia mobila a fost redactata de retailerul si distribuitorul GSM Proton Tehnologies, preluat anul trecut de Vodafone, al doilea jucator de pe piata de telefonie mobila.

Proton Tehnologies ar fi facut o reclamatie impotriva Orange intrucat compania condusa de Thierry Millet ar fi refuzat sa-i mai vanda cartele prepay.

Desi e detinuta de Vodafone, Proton vinde si cartele Orange si Cosmote catre alte companii mai mici.

De ce e important pentru Proton sa vanda si cartele Orange?

"Ca distribuitor ai putine sanse sa rezisti daca nu le oferi clientilor cartele de la toti operatorii. Ei prefera sa lucreze cu un singur furnizor pentru toate tipurile de cartele, iar daca lipsesc cele de la cel mai mare operator, atunci poti pierde contractul", a explicat pentru ZF un manager de pe aceasta piata.

Reclamatia catre Concurenta vine intr-un moment in care, dupa mai multe achizitii succesive ale unor retaileri si distribuitori GSM din piata, operatorii au ajuns sa stie destul de multe despre afacerile rivalilor. Proton, spre exemplu, a fost dealer Orange inainte de a fi cumparat de Vodafone, insa aceasta nu este singura achizitie a unui retailer al unui operator rival.

De asemenea, si managerii de pe piata au lucrat, pe rand, pentru mai multe companii de telefonie mobila. Adrian Florea, directorul general al Proton, spre exemplu, a lucrat si pentru Zapp si Cosmote inainte de a veni la Vodafone.

In cadrul investigatiilor, Consiliului Concurentei a efectuat inspectii inopinate atat la sediile celor trei operatori de telefonie, cat si ale unor distribuitori de produse preplatite de telefonie mobila, potrivit oficialilor CC. Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurii specifice investigatiei, potrivit Autoritatii.

"Intr-un birou de top management al unui operator un inspector a cautat pe calculator informatii timp de 30 minute, in prezenta utilizatorului, avocatului companiei, dand cautare dupa cuvinte cheie", a precizat pentru ZF o sursa apropiata anchetei.

Contactate de ZF, companiile Orange, Vodafone, Cosmote si Germanos nu au comentat investigatiile declansate de Consiliul Concurentei. Reprezentantii Mobile Distribution, Payzone, Sunlight, Tot GSM si Proton nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Autoritatea de concurenta are in analiza, din anul 2006, si un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea pu-blica de telefonie.

Ce piata, ce companii si ce posibile fapte ancheteaza Consiliul Concurentei?

Dosarul Orange & distribuitorii. Prima investigatie a fost declansata ca urmare a unei plangeri si are ca obiect o posibila intelegere intre Orange si distribuitorii acesteia de a nu vinde catre anumiti agenti economici. Potrivit unor surse de pe piata, plangerea a fost inaintata de Proton Tehnologies, retailer GSM si distribuitor de cartele prepay cumparat anul trecut de Vodafone. In acest dosar Consiliul cauta probe pentru a dovedi ca Orange ar fi cerut in mod ilegal partenerilor sai sa nu mai vanda cartele prepay catre Proton si alte companii.

Dosarul Orange, Vodafone, Cosmote & distribuitorii. Cea de-a doua investigatie a fost declansata din oficiu si vizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone si Cosmote. Potrivit unor surse, Consiliul cauta probe pentru a dovedi ca operatorii s-ar fi inteles cu primul nivel de distribuitori ca preturile sa nu scada sub un anumit nivel. Consiliul cauta dovezi ale unor intelegeri si pe lantul de distributie al fiecarui operator in parte, dar si intre operatori sau distribuitorii operatorilor in ceea ce priveste stabilirea preturilor.

60% din piata de telefonie mobila. La jumatatea acestui an pe piata locala existau aproape 15 milioane de utilizatori de cartele sim preplatite (cartele prepay active), fata de 9,7 milioane de clienti care aveau abonamente. Ancheta Consiliului Concurentei nu vizeaza competitia la nivel de tarife dintre operatori, ci exclusiv piata de servicii de reincarcare a creditului de pe cartelele prepay, evaluata la peste 1 mld. euro anual. Utilizatorii de cartele prepay trebuie sa-si reincarce creditul de pe cartele pentru a putea efectua apeluri fie prin achizitia unor cartele prepay, fie electronic. Consiliul cauta eventuale intelegeri ilegale pe aceasta piata in doua segmente: blocarea competitiei prin refuzul de a vinde unor distribuitori de cartele si fixarea preturilor la cartele.

Cine e in vizor? Consiliul Concurentei nu a oferit niciun alt nume de companie anchetata in afara celor trei operatori de telefonie mobila, insa lista posibilelor societati vizate nu e greu de intocmit.

Primele vizate sunt companiile care distribuie cartele prepay telecom, iar acestea sunt: Mobile Distribution, PayZone, Sunlight, Tot GSM, Proton. Alte companii care ar putea fi vizate de ancheta - pentru a oferi informatii de unde cumpara cartele si la ce pret - sunt retailerii GSM. Cei mai mari retaileri GSM sunt: Germanos, Euro GSM, Fonomat, Proton si Avenir Telecom.