Un holding sloven a cumparat 5% din FOA

Autor: Roxana Pricop 16.11.2009

Grupul de firme sloven Zvon Ena, cu activitati pe piata serviciilor financiare, a ajuns la o participatie de 5% din capitalul fondului inchis de investitii Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA), evaluata intre 460.000 de lei (pe baza pretului de pe Bursa) si 1,11 mil. lei (pe baza valorii activului net la finele lunii septembrie).

Fondul Oamenilor de Afaceri este administrat de societatea SAF Invest, controlata de omul de afaceri Viorel Catarama, si se tranzactioneaza pe piata RASDAQ incepand din anul 2000 sub simbolul XFOA. La finele lunii septembrie, cele peste 6,1 milioane de titluri ale fondului erau detinute de un numar de 89.707 de investitori, dintre care 186 de persoane juridice detineau cumulat o participatie de 9%, potrivit informatiilor trimise de Depozitarul Central.

Din randul persoanelor juridice, grupul de firme sloven Zvon Ena detine cea mai mare participatie, de 5% din capitalul social, respectiv un pachet de 310.246 de titluri de participare.

Grupul Zvon Ena este listat la Bursa de Valori din Ljubljana si are o capitalizare bursiera de aproape 25 mil. euro.

FOA, singurul fond inchis de investitii listat pe piata RASDAQ a incheiat primele noua luni cu active nete in valoare de 22,3 mil. lei (5,18 mil. euro), in crestere cu aproape o treime fata de finalul anului trecut. Valoarea unitara a titlurilor de participare FOA, care reflecta evolutia investitiilor facute de fond, a crescut cu 38%, de la 2,6 lei la 3,6 lei.

Pe RASDAQ, fondul se tranzactioneaza cu un discount de aproape 50% fata de valoarea unui titlu de participare, raportand o capitalizare bursiera de 9,28 mil. lei. Ieri, titlurile XFOA au castigat 13%, inchizand la pretul de 1,7 lei. De la inceputul anului, titlurile au castigat 30%.

Gratie cresterilor inregistrate de piata de actiuni anul acesta, FOA a reusit sa recupereze din pierderile inregistrate si sa afiseze un profit de 6,09 milioane de lei in primele noua luni ale anului, dupa pierderi record de aproape 30 de milioane de lei inregistrate in acelasi interval al anului trecut.

La finele lunii iunie, principalele plasamente ale fondului pe Bursa erau actiunile bancare si cele ale SIF-urilor. Actiunile BRD detineau o pondere de 14,75% in activele FOA, urmate de cele ale SIF Banat-Crisana (SIF) cu 11,3% din activele nete ale fonduluii si titlurile SIF Oltenia (SIF5) cu o pondere de 10,8%.

Fondul a mai investit in actiuni ale Bancii Transilvania (TLV) si cele ale Erste Bank (EBS). Titlurile BRD au castigat peste 60% de la inceputul anului, in timp ce SIF-urile si Erste si-au dublat valoarea.