Piraeus taie un punct din dobanda la creditele in lei

Autor: Ciprian Botea 16.11.2009

Grecii de la Piraeus Bank au redus cu pana la un punct procentual marjele la creditele ipotecare si de consum cu dobanda variabila, indexata la indicatori independenti.

Banca a redus cu 1% marja practicata la creditele de nevoi personale fara garantii in lei si cu 0,9% la imprumuturile fara garantii contractate in euro. Creditul ipotecar Casa Acum vine, de asemenea, cu o dobanda anuala mai mica cu 0,75%. Marjele se aplica la indicatorii independenti Euribor pentru euro, respectiv Robor pentru lei. Astfel, un credit de consum fara garantii in lei este vandut la o dobanda de 17,86% pe an, iar un ipotecar in euro la 7,96% pe an.

Piraeus se inscrie astfel pe lista destul de scurta a bancilor care au operat ieftiniri la credite in ultima luna.

"In decurs de doua luni am facut doi pasi catre o creditare mai accesibila. Ne dorim ca evolutia economica viitoare sa creeze premisele continuarii trendului descendent al dobanzilor la credite si sa incurajeze cererea de imprumuturi in randul persoanelor fizice", noteaza Catalin Parvu, directorul executiv al Piraeus Bank. Banca a redus in septembrie dobanzile la creditele de nevoi personale in lei cu pana la 2,75%.

La sfarsitul lunii trecute si CEC Bank a redus dobanda de baza (prime rate) cu 0,25%, iar mai multe banci comerciale, printre care Raiffeisen sau Banca Transilvania, au lansat dobanzi promotionale pentru anumite tipuri de credite contractate pana la finalul anului. Unicredit si Alpha Bank au redus, de asemenea, in ultima saptamana dobanzile la creditele ipotecare in euro cu pana la 1,5%.

Miscarile bancilor survin dupa ce guvernatorul Mugur Isarescu a cerut bancherilor, la inceputul lunii noiembrie, sa reduca dobanzile la creditele in lei, apreciind ca intre acestea si dobanda cheie a BNR este o diferenta prea mare. El a precizat ca un nivel acceptabil al dobanzilor la lei ar fi de 3% peste dobanda de referinta, adica 11% pe an, in timp ce la depozite bonificatiile ar trebui sa coboare sub 8% pe an.

Piraeus Bank a redus cu 1% si marja de dobanda practicata in cazul imprumuturilor de consum cu garantie in euro. Marja peste indicatorul EURIBOR practicata in acest moment de banca a ajuns la 8,5%, dobanda nominala fiind de 9,21% pe an.