Daunele au sarit cu 40% la Omniasig, afacerile scad cu 6%

Autor: Ciprian Botea 16.11.2009

Omniasig, al doilea jucator de pe piata asigurarilor generale, a platit in primele noua luni daune cu 41,8% mai mari decat in aceeasi perioada din 2008 pe fondul reducerii duratei de solutionare a dosarelor de dauna si al deprecierii cursului de schimb.



Valoarea totala a daunelor platite de asigurator in intervalul ianuarie-septembrie se ridica la 689,5 milioane de lei (167,7 mil. euro). In acelasi timp, volumul primelor brute subscrise de companie a scazut cu 6,6%, pana la 857,8 milioane de lei (circa 205 mil. euro) comparativ cu 918,7 milioane de lei in primele noua luni din 2008.

"Cresterea despagubirilor platite se datoreaza pe de o parte reducerii duratei de solutionare a daunelor, care a generat un volum mai mare de daune platite intr-un timp mai scurt, iar pe de alta parte se datoreaza impactului deprecierii leului in raport cu euro", au explicat reprezentantii Omniasig.

Constantin Toma, 48 de ani, si-a reinnoit luna trecuta mandatul de presedinte si director general al Omniasig. El a semnat un nou contract de management pentru urmatorii patru ani. Toma conduce Omniasig inca de la infiintare, din 1995.

La sfarsitul lunii septembrie, portofoliul Omniasig continua sa fie dominat in proportie de peste 80% de asigurarile auto. Cumulat, pe segmentele Casco si RCA valoarea primelor brute subscrise a coborat cu mai mult de 2,5%, pana la 699 mil. lei (167 mil. euro), in timp ce valoarea daunelor platite a urcat cu circa 50%.

Compania a subscris prime brute de 112,5 milioane de lei pe segmentul asigurarilor de incendiu si calamitati (property), cu 5,2% mai putin decat in perioada ianuarie-septembrie 2008. Totusi, profitul brut inregistrat de companie a urcat la peste 41 mil. lei , cu 18,6% mai mult decat in primele trei trimestre ale anului trecut.

Omniasig a consemnat cresteri ale afacerilor pe segmentul asigurarilor de bunuri in tranzit si pe cel al asigurarilor de aeronave, primele brute subscrise urcand cu 20,5%, respectiv 5%. Afacerile derulate de companie pe sectorul asigurarilor de bunuri in tranzit au ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 7,55 mil. lei (1,8 mil. euro). Si pe partea de asigurari de raspundere civila generala primele brute subscrise de companie au urcat cu aproape 25%, pana la 13,1 mil. lei (3,1 mil. euro).

Anul trecut, Omniasig a inregistrat un volum record al primelor brute subscrise, pana la 1,18 mld. lei (peste 320 mil. euro), cu circa 100 mil. lei sub nivelul consemnat de liderul pietei asigurarilor generale, Allianz-Tiriac. Omniasig este prezenta pe piata din Romania din 1995, iar din 2005 este membra a grupului austriac Vienna Insurance Group care are operatiuni in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est.