Ce se intampla cu centrul comercial Armonia Braila la patru luni de la inchidere

Autor: Cristi Moga 16.11.2009

Compania RED Management Capital, care a decis la sfarsitul lunii iulie inchiderea centrului comercial Armonia din Braila din cauza numarului mic de vizitatori si a vanzarilor slabe, cauta in continuare chiriasi noi pentru redeschiderea proiectului, dar termenul avansat initial de sase-noua luni pentru reluarea activitatii va fi cel mai probabil depasit.

"Termenul de sase-noua luni nu cred ca este astazi posibil. Piata aceasta inca nu s-a redresat, iar oamenii nu au inca perspective despre ce se va intampla peste un an. Toata lumea asteapta acum, dar cred ca lucrurile se vor clarifica in decurs de trei-sase luni", a declarat Christian Hiver, director de leasing in cadrul RED.

Hiver spune ca poarta negocieri cu mai multe grupuri locale si internationale pentru inchirierea spatiilor si este in proces de finalizare a unui nou concept pentru proiectul de la Braila, deoarece "s-a dovedit ca amplasarea unor buticuri in fata unui hipermarket nu este neaparat cea mai buna alegere".

Retailerii isi fac divizie de outlet

"Mai avem o singura incercare (cu acest proiect - n.r.) pe care daca nu o fructificam cat mai bine putem ajunge in acelasi punct. Maine (marti - n.r.) plecam la MAPIC (unul dintre cele mai mari targuri imobiliare din Europa - n.r.) si speram sa venim cu mai multe informatii de acolo. Majoritatea retailerilor isi fac divizie de outlet in aceasta perioada deoarece au produse nevandute, astfel ca am pastrat strategia de a aduce chiriasi cu produse ieftine, tinand cont ca la momentul actual retailerii de tip discount si magazinele outlet au cele mai bune vanzari", a declarat si Radu Niculescu, managing director al diviziei de administrare a proprietatilor din cadrul grupului RED. El spune ca isi propune redeschiderea centrului comercial doar cand gradul de ocupare a spatiilor va depasi 80% din suprafata inchiriabila a proiecului.

"Ne aflam la faza semnarii unor scrisori de intentie", spune Hiver, referitor la procesul de inchiriere a spatiilor.

Pierd sute de mii de euro

Fiecare luna in care proiectul este inchis inseamna pierderea unor potentiale venituri de sute de mii de euro din inchirierea spatiilor. In vara acestui an, la scurt timp dupa inchiderea proiectului din Braila, actionarii centrului comercial Trident Shopping Center din Sibiu au decis de asemenea inchiderea proiectului, firma solicitand ulterior insolventa.

RED, companie controlata de fondurile de investitii GED si Warburg Pincus, s-a extins foarte agresiv in ultimii ani, avand terenuri pentru constructia de centre comerciale in orase mari, precum Constanta, Satu Mare sau Baia Mare, dar si in localitati mai mici, precum Marghita sau Husi. Pana in prezent, firma a finalizat si proiectul Armonia Center din Arad, vandut catre fondul austriac de investitii Immoeast.

Inchis dupa noua luni de functionare

Armonia Center din Braila a implicat o investitie de 45 de milioane de euro si a fost inchis dupa circa noua luni de functionare. Printre chiriasii proiectului de la momentul inchiderii se numarau hipermarketul Carrefour, dar si alti retaileri precum Flanco, Sephora, Samsonite sau Mondex.