Companiile farma au amanat lansari de produse cu vanzari de milioane de euro

Autor: Ioana David 16.11.2009

Producatori internationali din industria farmaceutica au amanat lansari de zeci de medicamente anul acesta, in conditiile in care pretul cu care produsele se inregistreaza in Romania este mai mic decat in alte 12 state europene.

"Am amanat pe o perioada nedeterminata lansarea a opt produse care erau programate pentru 2009", a spus Simona Melnic, head of market access al Novartis Pharma Services.

Novartis se afla pe locul patru in topul celor mai mari jucatori din industria farmaceutica, cu o cota de piata de 6% si cu vanzari de 115 mil. lei in trimestrul trei al acestui an (27 mil. euro). Vanzarile celor opt produse erau estimate la peste un milion de euro. In ceea ce priveste 2010, Simona Melnic a precizat ca toate aprobarile sunt in stand by in acest moment.

La nivel european, pretul unui medicament din categoria celor cu prescriptie medicala se calculeaza prin raportarea la alte state, astfel ca un pret mult mai mic in Romania ar putea influenta stabilirea nivelului de pe alte piete europene.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus ca fiecare dintre cei 26 de membri ai asociatiei aveau programata cel putin o lansare, astfel ca peste 26 de produse nu au venit anul acesta pe piata.

Printre membrii ARPIM se numara giganti precum Pfizer, Novartis, Merck sau GlaxoSmithKline.

In luna aprilie a acestui an, Ministerul Sanatatii a stabilit noi preturi la medicamente rezultate in urma schimbarii metodologiei de calcul, prin care preturile s-au redus in medie cu 10%.

Potrivit ARPIM, aceste preturi au facilitat cresterea exporturilor paralele (achizitia de produse din Romania si revanzarea lor in state cu preturi mai mari), care ajung la circa 5-7% din vanzarile de medicamente, adica in jur de 100 de milioane de euro, potrivit estimarilor ZF.

"Putem anticipa ca exporturile paralele vor ajunge la 12% anul viitor si la 20-25% intr-un orizont de timp de doi ani", a mai spus Zaharescu. El a facut aceasta proiectie pe baza datelor din Grecia, care incepand cu 2000 a implementat masuri similare, iar exporturile pararele au ajuns la 25% dupa doi ani. Reprezentantii ARPIM mai spun ca firmele din domeniu sunt afectate de introducerea sistemului de clawback, prin care ei platesc intre 5 si 11% din vanzarile catre stat. Recent, Ministerul Sanatatii a marit termenele de plata la care se platesc datoriile in sistemul sanitar astfel ca, potrivit ARPIM, facturile din iulie anul acesta se vor plati abia in fabruarie anul viitor.

Plata primilor bani din clawback se face insa in ianuarie 2009, bani care sunt aferenti trimestrului patru din acest an. Reprezentantii ARPIM mai spun ca sistemele de clawback practicate in Europa se calculeaza la nivelul vanzarilor care depasesc bugetul stabilit initial, si nu la nivelul cifrei de afaceri globale a unei companii.

In aceasta perioada, se afla in dezbatere publica un proiect al Ministerului Sanatatii de modificare a preturilor pentru medicamentele care urmeaza sa vina in tara, prin raportare la media celor mai mici preturi europene.