Reforma sistemului de pensii: 0,8 mil. contribuabili in plus ca sa avem bani de pensii in 2030

Autor: Adelina Mihai 16.11.2009

Aproximativ 4,9 milioane de salariati contribuie in prezent pentru 5,7 milioane de pensionari, ceea ce inseamna un raport de dependenta de 1,2 pensionari la un salariat.

Numarul persoanelor care urmeaza sa primeasca pensie in 2030 va creste proportional cu o scadere masiva a numarului de contribuabili, iar viitoarea generatie de angajati nu va putea sustine sistemul public de pensii, spun reprezentantii sindicatelor si specialistii in munca.

"In perioada comunismului existau 8,2 milioane de salariati si 2,2 mil. de pensionari, iar raportul de dependenta era de un pensionar la patru salariati", sustine Petru Dandea, vicepresedintele conferedatiei sindicale "Cartel Alfa", prezent la o dezbatere despre sistemul de pensii, organizata de Academia de Advocacy, Asociatia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin si Cartel Alfa.

O solutie ar fi cresterea numarului de contribuabili din sistem, ceea ce inseamna ca cei aproximativ 600.000 de angajati cu profesii liberale ar trebui sa plateasca contributie pentru pensie, iar alti 200.000 de beneficiari de pensii speciale ar putea intra sub incidenta legii unitare a pensiilor.

Guvernul si-a asumat raspunderea pentru legea pensiilor, care ar fi trebuit sa fie trimisa in Parlament la finele lunii trecute, daca nu ar fi suferit unele amendamente venite de la sindicalisti si de la oficialii FMI.

"Cei care au in prezent 40 de ani si care reprezinta majoritatea populatiei active, urmeaza sa se pensioneze, iar generatiile nascute in '89, mai putin numeroase, care urmeaza sa intre in randul populatiei active, nu vor putea plati contributiile la pensii astfel incat sa poata sustine o rata de dependenta buna", mai spune Dandea.

O alta posibilitate ar putea fi ca tinerii sa lucreze mai mult si astfel contributia la sistemul de pensii sa fie mai mare.

"Acest lucru ar insemna ca, pentru a putea sustine sistemul public de pensii, aceste persoane ar trebui sa uite de familie si sa se ocupe numai de cariera", adauga Dandea.

In prezent, varsta de pensionare in Romania este de 58 de ani si opt luni la femei si 63 de ani si opt luni la barbati.