Isarescu preia personal coordonarea interventiilor pe curs si pe dobanzi

Autor: Liviu Chiru 16.11.2009

Guvernatorul va conduce operatiunile de piata ale BNR si se va ocupa direct de administrarea rezervei valutare.



Guvernatorul Mugur Isarescu a preferat sa preia personal coordonarea operatiunilor de piata valutara si monetara, directie aflata in mandatul trecut in portofoliul fostului viceguvernator Eugen Dijmarescu, dupa ce in locul acestuia Parlamentul l-a votat in mod surprinzator pe Bogdan Olteanu.

Din aceasta pozitie, Isarescu va supraveghea direct interventiile pe curs, injectiile de lichiditate pe piata monetara, dar si administrarea rezervei valutare de peste 28 mld. euro si plasarea celor aproape 104 tone de aur.

Intrarea lui Olteanu in Consiliul de Administratie a dus la o reorganizare a structurii interne, desi din cei patru conducatori executivi, trei au facut parte si din echipa care si-a incheiat mandatul in octombrie.

Olteanu, 38 de ani, de profesie avocat, a primit statistica si serviciile informatice (aflate in trecut sub coordonarea lui Dijmarescu) si directia juridic (de la guvernatorul Isarescu), care presupun doar procesarea de date. Directiile unde sunt necesare cunostinte specifice, cum sunt operatiunile de piata sau stabilitatea financiara, au fost insa redistribuite, astfel incat Olteanu sa nu fie expus la multe detalii tehnice.

Totodata, la BNR a fost infiintat un comitet de armonizare legislativa, care va fi coordonat de Olteanu. Comitetul va avea ca sarcina revizuirea reglementarilor date pana acum de BNR, dar va trebui sa pregateasca si detaliile de natura juridica pentru adoptarea euro, la inceputul lui 2015. Stabilitatea financiara, o alta directie importanta coordonata in trecut de Dijmarescu, a fost preluata de viceguvernatorul Cristian Popa, care a pastrat directiile de politica monetara si relatii internationale.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, aflat la al doilea mandat, si-a pastrat portofoliul, avand sub coordonare unele dintre cele mai importante directii - Supraveghere, Reglementare si Autorizare, Contabilitate si Emisiune si Tezaur, cat si compartimentul Gestiunea Crizelor Financiare.

Atribuirea sarcinilor de coordonare a diferitelor directii a fost decisa de Consiliul de Administratie in sedinta de la inceputul lunii noiembrie, cand a fost dezbatuta si conduita de politica monetara. Totusi, BNR nu a publicat inca noua organigrama, aceasta fiind in lucru la directia Resurse Umane, pentru definitivarea detaliilor tehnice.

Isarescu, aflat acum la al patrulea mandat de guvernator, este specialist in politicile de curs de schimb, aceasta fiind si tema lucrarii sale de doctorat, sustinuta in 1989. In toamna trecuta, in timpul atacului speculatorilor straini asupra leului, Isarescu a condus personal din dealingul BNR interventiile pe curs.

BNR a reusit in ultimul an sa isi protejeze rezerva valutara, care a ajuns chiar la maxime istorice de peste 28 de miliarde de euro, alimentata si de imprumutul de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Totusi, analistii au calculat ca BNR a cheltuit pana la un miliard de euro in unele luni, cum a fost septembrie, pentru a se asigura ca leul nu intra intr-o cadere necontrolata. De altfel, dupa deprecierea agresiva din iarna trecuta, cursul a fost relativ stabil, osciland din februarie in banda 4,1-4,3 lei pentru un euro. Pe langa operatiunile de piata, Isarescu are in subordine directiile de comunicare, secretariat si resurse umane.

Eugen Dijmarescu, care in mandatul sau coordonase operatiunile de piata, ii castigase increderea guvernatorului Isarescu pe vremea cand erau colegi la Institutul de Economie Mondiala, unde amandoi au fost cercetatori.

Directia Operatiuni de piata este condusa de mai bine de un deceniu de unul dintre cei mai discreti directori din BNR, Lia Tase. Ea este responsabila atat de derularea operatiunilor BNR, cat si de conducerea licitatiilor pentru vanzarea titlurilor de stat pe piata primara.

De anul acesta, BNR a reintrat dupa o pauza de mai multi ani in pozitia de creditor net al sistemului bancar, odata cu epuizarea excesului structural de lichiditati de pe piata.

Bancile sunt acum nevoite sa apeleze periodic la credite de refinantare de la BNR, care le cere in schimb sa detina titluri de stat, cu care sa garanteze imprumuturile. De altfel, banca centrala a urmarit tot anul cu mare atentie nivelul lichiditatilor de pe piata, astfel incat sa permita Finantelor sa vanda titluri de stat pentru a-si acoperi deficitul bugetar.

In subordinea lui Isarescu

ULTIMA ORA

BNR elibereaza bancilor alte sute de milioane de euro

Banca Nationala a decis ieri, intr-o sedinta extraordinara, sa reduca rezervele minime la valuta pe care bancile trebuie sa le constituie de la 30% la 25%, pentru a permite statului sa isi finanteze deficitul bugetar, in conditiile in care a devenit clar ca transele de la UE si FMI nu vor veni mai devreme de ianuarie 2010. "Acoperirea din resurse ale pietei interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental in ultima parte a anului curent, concomitent cu pastrarea echilibrelor macroceconomice, impune adecvarea conditiilor de finantare din sistemul bancar", explica BNR. Reducerea rezervelor va duce la eliberarea unor sume de ordinul sutelor de milioane de euro, potrivit estimarilor analistilor. "Aceasta masura arata flexibilitatea pe care o are BNR cu o rezerva valutara mare. Problema este acum in curtea guvernului - cum va folosi banii pe care ii absoarbe din piata pentru a reporni motorul economiei", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.