Petrolul si gazele se termina in 15 ani: Urmatoarea frontiera de explorare: Marea Neagra

Autor: Roxana Petrescu 18.11.2009

In subsolul Romaniei se mai gasesc circa 185 de miliarde de metri cubi de gaze si aproape 75 de milioane de tone de titei, ceea ce inseamna inca aproape 15 ani de productie de hidrocarburi la ritmul actual dupa mai bine de 150 de ani de explorare a rezervelor de petrol si peste 100 de ani de extractie a gazelor naturale.

Insa numai aproximativ 10% din productia nationala de petrol si de gaze naturale provin din Marea Neagra, acesta fiind acum cel mai interesant teritoriu din punctul de vedere al resurselor tocmai din cauza faptului ca a fost foarte putin explorat.

"Cele mai atractive perimetre pe care le vom scoate la concesiune sunt cele din Marea Neagra din simplul motiv ca acestea au fost foarte putin cercetate din punct de vedere geologic. Rezervele pe care le avem acum, cele atestate, indica faptul ca mai avem carbuni pentru urmatorii 30 de ani si petrol si gaze pentru inca 15 ani", a declarat Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy.

ANRM va scoate la licitatie internationala 30 de perimetre din care 18 sunt localizate in Marea Neagra in zona de 9.700 de kilometri patrati castigati de Romania la Curtea Internationala de Justitie de la Haga intr-un diferend de mai multi ani cu Ucraina privind exploatarea platoului continental al Marii Negre. Din aceasta suprafata castigata de Romania la Haga, circa jumatate este concesionata companiei Petrom, restul fiind libera.

"Acordurile de concesiune vor fi semnate in a doua parte a anului viitor. Speram ca la aceste licitatii sa participe companii mari, cu potential economic si tehnic. Deja sunt companii interesate", a mai spus Patruti, fara insa a da numele firmelor interesate. Petrom, cea mai mare companie locala, are in concesiune o mare suprafata offshore, iar pe o parte din aceasta deja a inceput lucrarile de explorare alaturi de gigantul petrolier ExxonMobil.

Romania isi acopera din productia interna de gaze naturale circa doua treimi din consum, iar prin cea de petrol aproape jumatate din necesar.

Privatizarile, singura solutie de a face rost de bani

Potrivit consultantilor de la Horvath & Partners, solutia viabila pentru atragerea fondurilor necesare investitiilor pentru sectorul energetic local sunt privatizarile. "Vom vedea privatizari in 2010-2011 sau fuziuni si achizitii? Acum nimeni nu discuta despre acest subiect, dar sunt sigur ca aceasta discutie va aparea la un moment dat. Privatizarea este solutia viabila pentru Romania din cauza lipsei banilor", spune Kurt Weber, director general in cadrul Horvath & Partners Romania. Potrivit unui sondaj realizat de consultantii de la Horvath, 43% dintre managerii expati indica sectorul energetic ca fiind domeniul cu cel mai mare potential de crestere, inaintea transporturilor si infrastructurii.