Carabulea, Carpatica: Sper ca anul viitor va fi mai bun

Autor: Roxana Pricop 17.11.2009

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza peste o treime din Banca Comerciala Carpatica (BCC), spera ca anul viitor va fi mai bun decat 2009, dupa ce institutia si-a rectificat in crestere bugetul pentru anul in curs.

Dupa ce anul trecut a fost incheiat cu un profit de 0,8 mil. lei, printre cele mai slabe rezultate raportate de banca, Carpatica mizeaza pe revenire in acest an, estimand ca profitul net va creste de noua ori pana la aproape 7,2 mil. lei, potrivit bugetului rectificat aprobat de actionari. Rectificarea din buget, aprobata recent de actionarii Carpatica, are in vedere o crestere de 7% a profitului fata de rezultatul estimat initial in primavara acestui an.

Astfel, profitul net anticipat pentru ultimul trimestru se ridica la 1,4 mil. lei, in conditiile in care castigul net pe primele noua luni din acest an a fost de 5,8 mil. lei. Veniturile totale ale bancii sunt rectificate in usoara crestere pana la 620 mil. lei. Banca anticipeaza ca activele vor creste cu aproape 36% in acest an, pana la 3,1 miliarde de lei si ca va atrage surse de la clientela nebancara in suma de 2,2 mld. lei si de la institutii financiare in valoare de 218,7 mil. lei. "Inca nu am definitivat bugetul pentru 2010, dar sper ca anul viitor va fi mai bun decat 2009", a spus Ilie Carabulea, care detine 36,45% din capitalul bancii.

Recent, actionarii bancii au aprobat trecerea de la sistemul unitar la cel dualist de conducere, prin care banca va fi administrata de un directorat si un consiliu de supraveghere (CS). Astfel, cei patru membri ai consiliului sunt Ilie Carabulea, Gandila Ioan, Doina Toader, Grigore Viorel si Petria Nicolae, alesi pentru un mandat de patru ani.

De asemenea, la propunerea omului de afaceri sibian, actionarii bancii au aprobat limitarea remuneratiilor lunare ale membrilor directoratului, ce vor fi cuprinse intre 1.000 si 50.000 euro, si limitarea bonsurilor membrilor CS la maximum 5.000 de euro pe luna. Mai mult, in anul financiar 2009-2010 membri directoratului nu vor primi bonusuri.

"Indeplinirea bugetului de venituri si cheltuieli este obligatorie pentru salariul de baza al directorilor. Depasirea bugetului va fi rasplatia cu remuneratii suplimentare", a explicat Carabulea.

Carpatica are in prezent o capitalizare de circa 49 mil. euro, actiunile tranzactionandu-se ultima data la pretul de 0,105 lei.