Optimismul extern limiteaza corectiile venite din incertitudinea interna

Autor: Vlad Anastasiu 17.11.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri cu scaderi pe linie, cea mai mare corectie dintre indicii inregistrand-o societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au pierdut 1,7% fata de referinta.

Cele mai lichide zece companii din piata, cuprinse in indicele BET, au pierdut 1,1%, in timp ce companiile din sectorul energetic, redate de evolutia indicelui BET-NG, au inregistrat o corectie de 1% fata de referinta. Lichiditatea s-a redus semnificativ fata de sedinta precedenta, la putin sub 4 mil. euro.

Brokerii sunt de parere ca pana la alegerile prezidentiale de duminica piata va continua sa evolueze in stagnare, pe o lichiditate si volatilitate redusa, incertitudinile privind starea si evolutia economiei fiind prea mari si tinand astfel investitorii de-o parte de piata.

Pe de alta parte, amploarea corectiilor a fost limitata de optimismul de pe pietele externe.

"Daca piata s-ar corela perfect cu pietele externe, bursa locala ar trebui sa se aprecieze. Pe de alta parte, tinand cont de starea actuala a economiei romanesti, piata ar trebui sa mai coboare din preturi. Sunt doua tendinte ale pietei care se anuleaza reciproc si care stagneaza piata la nivelurile actuale. Cred ca dupa alegeri insa acest efect de echilibru va disparea, iar piata va inclina intr-o parte sau alta, in functie de datele din economie care vor aparea", a declarat Rares Nilas, directorul executiv al societatii de intermediere BT Securities.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5), alaturi de actiunile Petrom (SNP), au fost cele mai tranzactionate unitati din piata, cu volume care au depasit 2,7 milioane de titluri. Ambii emitenti au inregistrat pierderi de 1,7% si respectiv 1,5% fata de referinta. Cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare o au insa titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut aproape 2,3% fata de referinta. In top au urmat scaderile titlurilor SIF Moldova (SIF2), de 1,9%, si ale actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,8%.

"Toata aceasta perioada de dinaintea alegerilor nu pot spune ca a daunat pietei locale. Nu am vazut corectii de amploare, ba mai mult, bursa a crescut in aceasta perioada. Efectul s-a resimtit in scaderea lichiditatii pietei si implicit in diminuarea volatilitatii. Dupa alegeri variantele pentru piata locala, fie ele optimiste sau pesimiste, vor fi extreme", a adaugat Nilas.

In sectorul energetic titlurile Transelectrica (TEL) au reusit sa inchida sedinta in urcare, cu un avans de 1,6% peste referinta, in timp ce actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 1,2% fata de referinta.

Cea mai mare crestere din piata au inregistrat-o titlurile Teraplast (TRP), care au urcat cu 4% peste referinta, urmate in top de aprecierile Electrocontact (ECT), care au avansat cu 3%, fata de referinta.

La polul opus s-au situat actiunile Electroaparataj (EPT), care au pierdut 14,7% fata de referinta, urmate in top de scaderea Remedia (RMAH), de 7,4% sub referinta.

Principalale piete europene inregistrau ieri corectii, de maxim 0,6% pe indicele britanic FTSE 100, in vreme ce bursa americana deschidea in urcare cu un avans de 0,1% pe indicele Dow Jones.

De urmarit astazi