10 intrebari ZF la care ar trebui sa raspunda candidatii la presedintie. Ce intrebari ar mai trebui adresate? Comentati aici

Ziarul Financiar 18.11.2009

1. Este utila Romaniei adoptarea mai rapida a euro ca moneda inainte de 1 ianuarie 2015?

2. Ce poate face statul pentru stimularea creditului, dupa ce tentativa de folosire a CEC drept motor al creditarii a esuat din cauza imposibilitatii majorarii capitalului?

3. Pastram cota unica de impozit? O extindem si asupra altor categorii de venituri sau revenim la impozitarea progresiva?

4. Sa continue privatizarea companiilor ramase in proprietatea statului sau sa fie pastrate? In functie de ce criterii se poate face o selectie?

5. Este viabil pentru Romania conceptul "campionilor nationali" - companii puternice cu capital de stat in sectoare strategice: bancar, energetic, infrastructura rutiera?

6. Cum poate deveni agricultura o sursa stabila de crestere economica atat timp cat nu exista o piata transparenta si predictibila a produselor agricole care sa faca rentabile investitiile in domeniu?

7. Cum poate reusi noua legislatie din domeniul pensiilor sa regleze dezechilibrul dintre numarul salariatilor si cel al pensionarilor?

8. Este Romania capabila sa-si dezvolte un model de politica economica independent de supervizarea FMI si a Comisiei Europene?

9. Care este strategia multianuala pentru urmatorii 5 ani pregatita pentru dezvoltarea infrastructurii (feroviara si rutiera)? De unde vor proveni fondurile pentru investitii?

10. Contractele colective de munca ar trebui desfiintate sau trebuie pastrat actualul sistem?