Anul extremelor la malluri: primele inchideri, dar si cele mai mari proiecte inaugurate

Autor: Cristi Moga 18.11.2009

Cele mai mari malluri din Bucuresti si din tara, cel mai gol mall la deschidere din Capitala, primele inchideri de centre comerciale sau intrarea pe piata a unor companii precum Decathlon, Waikiki sau C&A sunt principalele noutati ale pietei de retail din acest an.



Odata cu inaugurarea extinderii proiectului Iulius Mall din Timisoara, livrarile de spatii comerciale noi in acest an au luat sfarsit, cu un bilant destul de sarac, format din cinci centre comerciale noi si trei extinderi ale unor proiecte existente.

Militari Shopping a reusit sa atraga primele magazine din Romania ale unor retaileri precum Decathlon sau C&AValoarea investitiilor in cele opt proiecte s-a ridicat la circa 700 de milioane de euro pentru constructia unor spatii cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 250.000 de metri patrati.

Bucurestiul a fost in centrul atentiei dezvoltatorilor, tinand cont ca patru din cele opt proiecte noi au fost deschise aici - Grand Arena si Cotroceni Park, precum si extinderile de la Plaza Romania si Militari Shopping.

In timp ce Grand Arena a avut dificultati majore in a ocupa spatiile, dupa ce in primavara acestui an numerosi retaileri au oprit orice investitie, restul proiectelor deschise in Capitala au avut rezultate multumitoare. Militari Shopping a venit cu un concept nou de spatii comerciale si chiriasi puternici precum Decathlon, C&A, Hervis, Humanic sau New Yorker, Plaza Romania era un proiect deja stabilizat, la cinci ani de la inaugurare, in timp ce Cotroceni Park si-a atras in primele saptamani un public numeros datorita recordurilor privind dimensiunea proiectului si a investitiei.

In tot acest timp insa marea majoritate a proiectelor din afara Capitalei au suferit, astfel ca inaugurari noi a avut doar firma Globe Trade Center (GTC), cu doua malluri Galleria la Suceava si Piatra Neamt, compania cipriota Omilos, care a inaugurat prima etapa a proiectului ERA din Oradea, in timp ce Iulian DascaluTimisorenii s-au ingramadit in primele zile de la inaugurarea extensiei proiectului Iulius Mall, a carui suprafata inchiriabila a crescut cu 30.000 mp si-a consolidat pozitia in Timisoara prin extinderea Iulius Mall.

"A fost un an foarte greu, dar pe finalul lui vedem niste semnale foarte bune: chiriasi care incep sa intrebe de noi spatii, dar si un numar mai mare de vizitatori si vanzari in crestere. Ne-am chinuit, dar acum incepem sa culegem roadele. La Piatra Neamt la fiecare doua saptamani deschidem cate un magazin nou, iar la inaugurarea Deichmann am atras 9.000 de vizitatori", a declarat Stefan Cremene, Chief Operations Manager al centrelor comerciale Galleria, detinute de grupul israelian GTC.

Cremene spune ca proiectul din Piatra Neamt a ajuns la un grad de inchiriere de 90%, dar doar circa 68-69% din spatii au fost pana in prezent deschise, obiectivul fiind ca acest coeficient sa creasca la 85% pana la sfarsitul acestui an. Pe de alta parte, in cazul proiectului din Suceava gradul de inchiriere va creste in 9 decembrie, odata cu inaugurarea magazinului Penny Market.

"Centrele comerciale care au fost deschise incepand cu a doua jumatate a anului trecut au mers destul de greu, deoarece nu au avut timp sa se pozitioneze, dar in ultimele luni am observat mai multa miscare in piata, pe fondul unei stabilitati a vanzarilor", apreciaza Georgiana Andrei, head of retail department al firmei de consultanta imobiliara Colliers International.

Luand in calcul si faptul ca doua proiecte din afara Capitalei au fost inchise in acest an - Trident Shopping Center din Sibiu si Armonia Center din Braila - stocul de spatii comerciale din provincie a cunoscut o crestere firava in acest an.

"Pe fondul unei dezvoltari comerciale accelerate inregistrate in orasele secundare si tertiare din Romania, precum si a neadaptarii conceptului comercial la profilul si necesitatile clientului din zona de atractie, ne putem astepta si pe viitor la exemple similare de centre comerciale a caror activitate va fi suspendata", apreciaza Aura Voiculescu, head of retail department in cadrul firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Mallul Cotroceni Park din Bucuresti a fost inaugurat in urma unei investitii de 300 mil. euroNumeroase proiecte a caror inaugurare era programata in acest an au fost amanate fie din cauza problemelor financiare ale investitorilor, fie din cauza dificultatilor in ceea ce priveste gasirea unor chiriasi.

Astfel, in timp ce la Csiki Plaza dezvoltatorii au ramas fara operator de supermarket, iar la Tiago Mall din Oradea cladirea este ridicata, dar nu sunt chiriasi, o parte dintre proiectele fondului austriac de investitii Immoeast au fost blocate temporar in acest an, fapt ce a dus la intarzierea procesului de constructie la Euromall Galati sau West Gate Center din Craiova.

"Nu am vrut sa reproducem deschiderile fiasco de anul acesta", a fost una dintre explicatiile oferite recent de catre dezvoltatorii mallului Sun Plaza din Bucuresti, a carui inaugurare a fost din nou amanata.

Reticenta comerciantilor de a se extinde in aceasta perioada a schimbat raportul de forte de pe piata, dezvoltatorii devenind extrem de flexibili, mergand pana la oferirea unor perioade cu chirie zero.

"Flexibilitatea dezvoltatorilor este cuantificata in special prin oferirea de pachete financiare atractive, dar si prin crearea unui cadru contractual flexibil, care ofera posibilitatea denuntarii unilaterale sau bilaterale a contractului in cazul unei performante scazute a unitatii comerciale sau a centrului comercial sau o durata contractuala redusa", mai spune reprezentantul DTZ.

Incertitudinile din domeniu au dus si la un interes scazut al investitorilor pentru achizitia de centre comerciale, astfel ca pe acest segment a avut loc o singura tranzactie semnificativa, si anume preluarea de catre fondul de investitii sud-african New Europe Property Investments a proiectului comercial European Retail Park din Braila in urma unei afaceri complexe ce evalueaza proiectul la 63 de milioane de euro.