Mediul de afaceri sanatos, atuul Poloniei in fata crizei

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 19.11.2009

Polonia a trecut prin cea mai "blanda" criza economica din randul tarilor membre ale UE, evitand recesiunea in lipsa unei cresteri puternice a ratei somajului, situatie pe care Jacek Rostowski, ministrul de finante al tarii, o pune pe seama punctelor tari inerente de natura structurala ale economiei, dublate de deciziile strategice luate de guvern in momentul aparitiei primelor semne de criza, scrie Financial Times.

In acest moment, se pare ca economia tarii va avansa cu 1% in acest an, unii analisti optimisti anuntand chiar 2%. Prin contrast, la inceputul anului, unii dintre cei mai pesimisti analisti intrevedeau o scadere de 3%, iar altii anuntau un val enorm de falimente in randul companiilor fragile, generand o crestere pronuntata a ratei somajului.

Explicatia standard pe care multi economisti o ofera pentru performantele peste asteptari ale Poloniei vizeaza dependenta mai redusa a acesteia de comert comparativ cu tari mai mici din regiune ca Slovacia si Cehia, precum si faptul ca deprecierea semnificativa a zlotului din acest an a fost benefica pentru exportatori. In acelasi timp, masurile luate inainte de criza, inclusiv o reducere de taxe aplicata de guvernul anterior, au preintampinat o prabusire a cheltuielilor consumatorilor.

Rostowski nu este insa de acord cu astfel de explicatii.

"Majoritatea explicatiilor oferite sunt eronate. Nu suntem o economie relativ inchisa. Exporturile reprezinta 40% din PIB, al doilea cel mai ridicat nivel dupa Germania."

De asemenea, Rostowski noteaza ca tari ca Cehia si Suedia au inregistrat la randul lor deprecieri masive ale monedelor locale, insa ambele se vor confrunta cu scaderi economice in acest an.

Unul din principalele motive pentru rezistenta Poloniei este faptul ca tara dispune de un numar mult mai mare de IMM-uri decat tarile vecine, desi Romania, a carei economie ar putea scadea cu pana la 8% in acest an, dispune, de asemenea, de un sector semnificativ al IMM-urilor.

Diferenta principala pare sa vina din incetinirea ritmului de crestere inregistrata de Polonia in 2001, care a eliminat o mare parte din ineficientele sectorului de business, lasand companiile mai pregatite pentru actuala situatie.