Cel mai influent bancher din SUA isi spala pacatele cu "o pomana" de 500 mil. $

Autor: Cristina Rosca 19.11.2009

Seful Goldman Sachs are mustrari de constiinta pentru ca economia SUA este la pamant in timp ce banca sa prospera si va finanta cu jumatate de miliard de dolari un program pentru IMM-uri ce se intinde pe cinci ani. Cei 100 mil. dolari pe care banca ii va acorda anual IMM-urilor corespund profitului aferent unei zile bune de tranzactionare.



Lloyd Blankfein, directorul executiv al Goldman Sachs si totodata unul dintre putinii bancheri de top de pe Wall Street care au rezistat crizei financiare, a marturisit ca banca pe care o conduce regreta ca a jucat un rol in timpul boom-ului de pe piata creditelor, atunci cand imprumuturile erau acordate pe banda rulanta, la preturi modice, catre clienti a caror eligibilitate nu era analizata. In cele din urma acest comportament relaxat al bancilor a dus la aparitia crizei financiare care a zdruncinat din temelii industria bancara din intreaga lume.

"Am luat parte la actiuni ce nu erau corecte, si avem toate motivele sa regretam", a spus Blankfein. "Ne cerem scuze".

Pentru a-si spala pacatele, banca a promis ca in urmatorii cinci ani sa ofere 500 mil. dolari (335 mil. euro) - respectiv 2,3% din valoarea bonusurilor si salariilor pe 2009 - pentru a ajuta 10.000 de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) sa iasa din recesiune, scrie Financial Times.

Goldman Sachs, banca ce a fost pusa la zid pentru ca intentioneaza sa acorde bonusuri record angajatilor, la un an dupa ce a utilizat banii contribuabililor pentru a face fata crizei, se alatura lui Warren Buffett si intentioneaza sa acorde asistenta IMM-urilor americane.

Aceste intentii caritabile coincid din punct de vedere temporal cu una dintre prioritatile economice de top ale administratiei Obama - sa creeze noi locuri de munca in sectorul IMM-urilor.

Actiuni caritabile - solutia pentru spalarea imaginii

Aceasta mutare a bancii pare strategica, in conditiile in care Goldman incearca sa pareze acuzatiile ce vin de la opinia publica si din mediul politic cu privire la planurile sale de a imparti miliarde de dolari angajatilor, dupa ce si-a revenit extrem de repede din criza mondiala si a raportat profituri record in primele noua luni ale anului.

Numit de revista Directorship drept directorul executiv al anului, Blankfein a mai spus ca raspunsul bancii la criticile ce ii sunt adresate a fost sa incerce sa gaseasca solutii pentru probelemele industriei si pentru cele ale statului.

Liderii Goldman se intreaba "ce vom face pentru a ne indeplini obligatiile si angajamentele fata de intreaga lume, pentru a fi buni plasatori de capital si pentru a ne asigura ca facem ceea ce trebuie pentru a ajuta statul sa iasa din recesiune, pentru a ajuta companiile sa creasca si astfel sa fie create noi locuri de munca?", a spus directorul executiv si presedintele bancii.

Goldman Sachs, cea mai profitabila firma de servicii financiare din istoria Wall Street-ului, incearca acum prin actiuni caritabile, precum consiliere sau asistenta pentru obtinerea de fonduri de catre IMM-uri, sa isi schimbe imaginea de companie lacoma care si-a asumat riscuri excesive care au "pus umarul" la aparitia crizei financiare. Spre deosebire de competitorii sai, care acordau credite pe piata locala si furnizau linii de credit pentru IMM-uri, mai mult de 90% din veniturile inainte de impozitare ale Goldman din acest an au provenit din tranzactionarea la bursa si din investitii.

O zi de 100 mil. dolari

"IMM-urile joaca un rol vital in procesul de creare de slujbe si reprezinta un motor pentru cresterea economica din Statele Unite", a adaugat Blankfein, 55 de ani. "Suntem incantati sa participam impreuna cu partenerii nostri la aceasta initiativa de a ajuta proprietarii de IMM-uri, in special pe cei dezavantajati".

Planurile de a investi in educatia de business, in asistenta tehnica si in capital de risc au un orizont temporal de cinci ani. Cele 100 mil. dolari (67 mil. euro) care vor fi cheltuite anual pentru aceasta initiativa - care vor fi administrate de un panel co-prezidat de Warren Buffett - reprezinta echivalentul unei zile bune de tranzactionare pentru Goldman. In trimestrul trei, banca a avut 36 de zile in care traderii au obtinut profituri de peste 100 de milioane de dolari.

Warren Buffett a spus insa ca implicarea Goldman in acest program nu vine ca raspuns la criticile primite. "Aceasta este o initiativa importanta", a spus el. "Aceasta nu este o minune care sa tina o zi sau un an. Este un program coerent si precaut."

Goldman Sachs nu a fost norocosul norocosilor

Toate privirile s-au indreptat catre Goldman Sachs in timpul crizei financiare, in conditiile in care Wall Street-ul era pustiit, iar bancile fie comerciale sau de investitii erau ingenunchate una cate una. Goldman Sachs a fost una dintre putinele care au ramas in picioare.

Succesul bancii, intr-o perioada in care ghinionul se tinea parca scai de competitorii sai, nu poate fi pus doar pe seama norocului, sunt de parere analistii.

Mai multe investigatii jurnalistice au scos la iveala ca secretele succesului Goldman Sachs sunt pariurile impotriva curentului, creditarea frauduloasa, legaturile cu oficialii guvernamentali si activitatile prin paradisurile fiscale offshore.

Succesul grupului nu a trecut neobservat, iar acuzatiile si comentariile nu au intarziat sa apara. Una dintre cele mai mari banci din Statele Unite era considerata principalul vinovat pentru criza din sectorul creditelor.

Rareori pe Wall Street, unde banii circula in "turma", a reusit o companie sa parieze intotdeauna favorabil in conditiile in care toti ceilalti jucatori dadeau gres.

Blankfein a tinut fraiele Goldman si a ghidat banca pentru a obtine in acest an profituri ce au depasit in fiecare trimestru 3 mld. dolari (2 mld. euro). Firma a alocat 16,7 mld. dolari (11,2 mld. euro) pentru compensatii si bonusuri, suficient pentru a plati fiecarui angajat 527.192 de dolari pentru munca prestata de acestia in perioada ianuarie-septembrie 2009.