Afacerile asiguratorilor au stagnat, dar daunele au sarit cu 40%

Autor: Ciprian Botea 18.11.2009

Subscrierile de prime brute consemnate de companiile de asigurari in primele noua luni au stagnat la 6,7 mld. lei (1,6 mld. euro), comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in timp ce daunele platite asiguratilor au sarit cu 38,6%, pana la 4,43 mld. lei (circa 1,1 mld. euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Consideram ca evolutia indemnizatiilor platite reprezinta o dovada mai mult decat suficienta ca societatile de asigurare au avut si au capacitatea de a-si onora obligatiile contractuale", a notat Angela Toncescu, presedintele CSA, citata de Mediafax.

In perioada ianuarie-septembrie primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale au urcat nesemnificativ, pana la 5,5 mld. lei, in timp ce subscrierile din asigurari de viata au scazut cu aproape zece procente, ajungand la mai putin 1,2 mld. lei, a spus presedintele CSA.

Indemnizatiile platite pe segmentul asigurarilor generale au sarit cu aproape 37%, pana la 3,92 mld. lei. Circa o treime din indemnizatiile platite pe sectorul asigurarilor generale au fost reprezentate de daune din asigurari de raspundere civila auto (RCA).

Subscrierile pentru polite RCA au cumulat 1,57 mld. lei, in crestere cu 15%, in timp ce pe segmentul Casco asiguratorii au raportat subscrieri in valoarea de 2,55 mld. lei, cu 5% mai mult decat in intervalul ianuarie-septembrie 2008. In acelasi timp, dosarele de dauna aprobate pe segmentul Casco au cumulat 2,18 mld. lei, a mai spus Toncescu.

Sefa CSA a aratat, de asemenea, ca incepand de la 1 ianuarie 2010 companiile de asigurari vor pune in aplicare sistemul bonus-malus in tarifarea asigurarilor RCA, astfel incat soferii care nu sunt implicati in accidente sa plateasca mai putin cu circa 10% pentru polita incheiata anul viitor.

"Pentru soferii care nu au avut daune in 2009, tariful politei RCA va fi redus cu 10% comparativ cu cel notificat comisiei. Acest bonus poate ajunge la 50% daca in sapte ani un sofer nu a avut daune pe RCA. In schimb, daca a avut o dauna in 2009, tariful RCA va creste cu 45% si poate ajunge la 200% daca a fost implicat in doua accidente", a declarat Angela Toncescu.

Ea a adaugat ca datele statistice arata ca doar 10% din soferii care incheie polite RCA sunt implicati in accidente auto, iar introducerea acestui sistem va reprezenta un avantaj pentru majoritatea asiguratilor.

De asemenea, incepand de anul viitor politele RCA vor fi emise numai in sistem electronic in incercarea autoritatilor de reglementare de a reduce erorile umane care apar la completarea politelor, potrivit presedintelui CSA.