Tranzactia anului in retail: Polonezii de la Enterprise Investors au cumparat Profi pentru 66 milioane euro

Ziarul Financiar 18.11.2009

Enterprise Investors (EI), administratorul fondului de investitii Polish Enterprise Fund V, a achizitionat reteaua de supermaketuri Profi Rom Food pentru 66 milioane euro. EI, care a iesit din retail in 2007 prin vanzarea retelei de supermarketuri Artima catre Carrefour pentru 55 milioane euro, va controla 100% din actiunile Profi Rom Food, Albinuta Shops si DT Logistic. Vanzatorul este Duna Waiting Participation. Pentru aceasta investitie Enterprise Investors a colaborat cu o echipa de manageri experimentati din domeniul retailului. Tranzactia se va finaliza in urma aprobarii Consiliului Concurentei.

Profi Rom Food are in acest moment aproximativ 60 de magazine operationale, iar anul trecut a raportat la Ministerul de Finante o cifra de afaceri de 94,5 mil. euro si un profit net de 0,2 mil. euro.

Profi este un brand al grupului franco-belgian Louis Delhaize, care detine in Romania hipermarketurile Cora. Reteaua Profi este dezvoltata la nivel local in sistem de franciza de catre un operator cu activitati pe mai multe piete europene. In urma cu doi ani, operatorul Profi a preluat reteaua de 9 magazine Albinuta din Capitala de la compania lituaniana Maxima LT, printr-o tranzactie de 7,5 mil. euro.