Capitalistii romani si-au facut loc cu greu pe langa multinationale, fara a da nici macar campioni regionali

Ziarul Financiar 18.11.2009

Capitalul privat si-a facut loc cu mare greutate in Romania, insa in timp s-au detasat intreprinzatori care au reusit sa atraga investitori straini, sa ridice afaceri de la zero pe care sa le vanda sau sa le ridice pana la nivelul unor competitori straini. Prea putini insa.

Romania nu are astazi companii locale capabile sa concureze nici macar la nivel regional pentru pozitiile de top.

Inceputul "glorios" al capitalului privat a venit de-abia in 1995 si nu a dus economia prea departe: legea privind accelerarea privatizarii societatilor comerciale a fost adoptata in iunie 1995, in timpul premierului Vacaroiu, si marca inceputul "cuponiadei" - toti romanii care implineau 18 ani pana la finele acelui an deveneau actionari la societatile de stat.

Coincidenta, tot in 1995 este redeschisa Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si sunt listate primele noua companii, insa piata

s-a dezvoltat foarte lent, nereusind sa castige nici astazi in adancime din cauza numarului mic de actiuni lichide.

La 1 noiembrie 1999 Bursa primeste totusi un imbold prin listarea celor cinci SIF-uri rezultate in urma programelor de privatizare in masa, insa momentul 1999 era cat se poate de nefast pentru economia Romaniei: BNR instituia la 1 martie 1999 regimul administrarii speciale la Bancorex. Banca Mileniului Trei - cum mai era numita Bancorex - a provocat statului o paguba de peste 2 mld. euro, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.

In 2000 au fost aduse pe Bursa Petrom si BRD, doua dintre cele mai mari companii din Romania, insa de-abia in iunie 2007 principalul indice al bursei, BET, a atins nivelul de 10.000 de puncte.

O piedica importanta in calea capitalului privat a fost chiar legislatia care trebuia sa apere proprietatea.

Romaniei i-a luat 10 ani de zile pentru a adopta o lege care sa-i repuna in drepturi pe fostii proprietari ale caror terenuri fusesera confiscate de catre comunisti.

Forma finala a legii din 2000 l-a nemultumit inclusiv pe initiatorul ei, fostul deputat PNTCD Vasile Lupu, insa a constituit un moment important in "reparatia" proprietatii in Romania.

Intrarea in NATO - 2004 si mai apoi in Uniunea Europeana - 2007, ca membri cu drepturi depline, a adus romanilor o schimbare de mentalitate, "au intrat in randul lumii", dar in primul rand a insemnat modificari in plan legislativ, mai ales in Justitie, considerata un domeniu-cheie pentru reforma.

Primii 10 capitalisti din Romania in viziunea cititorilor ZF*

1. Dinu Patriciu - cel mai bogat roman, potrivit Forbes, si fondatorul Grupului Rompetrol

2. Ion Tiriac - proprietarul Tiriac Holdings

3. Octavian Radu - fondatorul si principalul actionar al holdingului RTC

4. Cezar Rapotan - proprietarul si director general al Arabesque Galati, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii

5. Iulian Dascalu - proprietarul grupului Iulius Group, cel mai mare dezvoltator de centre comerciale

6. Ioan Niculae - proprietarul grupului Interagro

7. Raul Ciurtin - presedintele si actionarul Albalact

8. Dan Sucu - presedinte si proprietar Mobexpert

9. Dragos Paval - presedintele Dedeman si actionarul majoritar

10. Constantin Boromiz - director general si actionar al grupului Boromir Ramnicu Valcea

* Oamenii de afaceri care au primit cele mai multe voturi in cadrul unui sondaj al www.zf.ro, care a luat in considerare 33 de capitalisti