Gea Prasa are nevoie de 15 mil. euro pentru a finaliza 252 de apartamente in proiectul Laguna Residence

Autor: Cristi Moga 18.11.2009

Compania de dezvoltare imobiliara Gea Prasa, controlata de doua familii de investitori spanioli, are nevoie de aproximativ 15 milioane de euro pentru finalizarea primei etape a ansamblului rezidential Laguna Residence, formata din 252 de apartamente aflate pe malul Lacului Tei din Bucuresti, a caror constructie prezinta o intarziere de circa sase luni.



"Avem intarzieri din cauza problemelor pe care le-am avut cu subcontractorii si a crizei financiare care afecteaza pe toata lumea. In prezent mai avem nevoie de 15 milioane de euro pentru a finaliza proiectul si ne aflam in negocieri cu o banca pentru finantarea ultimei parti din constructie. Pana acum am construit din fonduri proprii si din avansurile de la clienti. Am putea continua constructia si daca nu obtinem finantare de la banca", a declarat Rafael Ordas, directorul general al Gea Prasa in Romania.

Proiectul implica o investitie de circa 45 de milioane de euro, potrivit spaniolului, iar intarzierea a determinat o parte din cumparatori sa ceara avansurile inapoi sau reducerea pretului apartamentelor.

Sunt cumparatori care cer avansul inapoi

"Avem precontracte pentru circa 100 de apartamente din proiect si, in afara de patru cazuri, cu restul cumparatorilor cred ca vom semna contracte aditionale pentru prelungirea termenului de livrare pana la sfarsitul lunii iunie. Celor care semneaza le-am oferit discount-uri, in functie de apartamentul cumparat, de 10% sau chiar mai mari. Din cate stiu, pana la maximum 20% din pretul apartamentelor, desi nu cred ca am oferit reduceri chiar atat de mari", spune Ordas.

Managerul spune ca saptamana trecuta se aflau circa 50 de muncitori pe santierul proiectului, unde structura blocurilor a fost ridicata. "Cand vom trece la partea de finisaje vom putea accelera procesul de constructie", spune spaniolul.

Vanzarile in cadrul proiectului au fost extrem de slabe in acest an, cand Ordas spune ca a vandut circa 1-2 apartamente lunar.

Drept urmare, si preturile au scazut de la o medie de 1.800 euro/metrul patrat construit la circa 1.500 euro/metrul patrat, astfel ca cea mai ieftina locuinta - un apartament cu doua camere - costa acum circa 130.000 de euro plus TVA. "Intr-o perioada de criza oamenii incearca sa evite riscurile, astfel ca decid sa cumpere doar cand apartamentele sunt finalizate sau aproape finalizate. La inceputul anului viitor vom amenaja in primul bloc un showroom cu apartamente model, care speram sa ne ajute la vanzari", spune Ordas.

Proiectul Laguna Residence este dezvoltat pe un teren de 53.000 de metri patrati si cuprinde mai multe blocuri cu 3 - 7 etaje.

Se gandesc sa vanda din terenuri

Gea Prasa mai detine in Bucuresti terenul fostei fabrici de ulei Muntenia din zona Viilor, precum si doua loturi in Constanta, valoarea investitiilor pe piata locala fiind de circa 200 de milioane de euro, potrivit reprezentantului companiei. Pe aceste loturi ar putea fi construite aproximativ 6.000 de locuinte, dar in prezent compania se concentreaza pe finalizarea ansamblului Laguna.

"Daca avem oportunitatea sa vindem din terenuri o facem, dar ofertele pe care le-am primit nu meritau atentie. Terenurile au fost cumparate din fonduri proprii", spune managerul companiei.

Terenul fostei fabrici de ulei Muntenia are o suprafata de 58.000 de metri patrati, iar compania spaniola planuia constructia a circa 2.000 de locuinte pe acest lot. "Uitandu-ma acum la piata si luand in calcul ca in sase luni am putea incepe acest proiect, as construi apartamente care sa poata fi vandute cu un pret cuprins intre 70.000 si 110.000 de euro, cu TVA inclusa si cu o calitate medie a finisajelor", spune Ordas.

Spaniolii din imobiliare

Pe piata locala sunt prezente cateva zeci de grupuri de investitori imobiliari spanioli, dar putine companii au si apucat sa finalizeze locuinte.

Compania Ibiza House a finalizat o serie de proiecte in zona Pipera, iar Hercesa si Grupo Lar au in curs de finalizare cateva sute de locuinte. Aceste companii, dar si alte grupuri, precum Gran Via sau Martinsa Fadesa au cumparat in ultimii ani numeroase terenuri pentru realizarea de locuinte, proiecte neincepute in prezent pe fondul reasezarii pietei imobiliare.