Cu sase cazuri severe de imbolnavire de gripa AH1N1, Romania asteapta inceperea vaccinarii saptamana viitoare

Autor: Ioana David 18.11.2009

In timp ce in tarile vest-europene, campania de vaccinare impotriva gripei AH1N1 a inceput de cateva saptamani, Ministerul Sanatatii pregateste primele doze pentru a fi distribuite, astfel incat campania sa debuteze pe 26 noiembrie.

Vaccinul produs din resurse interne in cadrul Institutului Cantacuzino si care costa circa 12 mil. euro a fost testat pe voluntari, iar acum este in curs de aprobare la Agentia Nationala a Medicamentului. Saptamana viitoare va incepe numai vaccinarea adultilor, campania pentru copii fiind amanata pentru ianuarie 2010, dupa ce Ministerul Sanatatii a renuntat la cumparare de doze din import. Vaccinul urmeaza sa fie livrat Directiilor de Sanatate Publica, iar acestea le vor da medicilor de familie si celor scolari. "Il vom tine si la directiile de sanatate publica tot sub paza jandarmeriei", a spus Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat de Mediafax.

Pana ieri dimineata au fost confirmate 54 de noi cazuri de gripa AH1N1, ceea ce urca totalul imbolnavirilor la 1.519 cazuri. Dintre aceste noi cazuri, sase pacienti de la Iasi sunt intr-o stare severa, adica sunt ventilati mecanic, a precizat Streinu-Cercel, citat de Mediafax.

Ce fac alte tari

In Marea Britanie, campania de vaccinare a inceput in urma cu cateva saptamani, iar prima categorie imunizata a fost personalul medical. In continuare medicii vor decide ce categorie urmeaza, insa in grupul de risc sunt inclusi cei care sufera de probleme respiratorii precum astmul, cei care au probleme cu inima sau rinichii ori cei care au diabet. Guvernul britanic a cumparat doze pentru 14 milioane de persoane de la GlaxoSmithKline (GSK).

In China, campania de vaccinare a fost lansata la sfarsitul lunii septembrie, iar 11 milioane de oameni au fost deja imunizati. Oficialii de la Beijing au anuntat peste 60.000 de cazuri de imbolnavire, iar guvernul planuieste sa vaccineze peste 380 de milioane de oameni.

In Franta, vaccinarea impotriva gripei AH1N1 a inceput luna aceasta si se deruleaza in peste 1.000 de centre special amenajate in tara, dintre care 12 in Paris. Franta deruleaza campania in mai multe etape, pe categorii de risc, adultii urmand sa fie vaccinati ultimii. Vaccinul folosit este cel al GSK. Recent, Sanofi-Aventis a anuntat ca a primit autorizatia de punere pe piata pentru un vaccin propriu.

Tarile din regiune au strategii diferite in ceea ce priveste vaccinarea. In Ungaria, spre exemplu, vaccinul se poate gasi in farmacii, fiind produs intern de catre firma Omninvest, iar mai multi oficiali s-au vaccinat public recent pentru a incuraja campania. In Ucraina, tara puternic afectata de gripa sezoniera, vaccinarea s-ar putea relua dupa ce a fost oprita in septembrie.

Pana in prezent totalul imbolnavirilor a ajuns la 1.520, sase pacienti fiind in stare grava