Datoria publica continua sa urce si trece de 28% din PIB

Autor: Claudia Medrega 18.11.2009

Datoria publica a continuat si in septembrie trendul ascendent, facand un salt de 27,6% fata de sfarsitul anului trecut, la peste 140 mld. de lei.

Dupa primele noua luni, datoria statului a trecut de 28% din PIB, pondere in crestere cu mai mult de sase puncte procentuale fata de finele anului 2008.

Cresterea datoriei publice din acest an este urmare a imprumuturilor statului contractate atat de la institutiile financiare internationale, cat si de la bancile locale pentru a compensa scaderea veniturilor bugetare, in absenta unor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

Recent, chiar ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat ca ritmul de crestere a datoriei publice este periculos fara masuri de consolidare fiscala.

Romania are unul dintre cele mai reduse niveluri ale datoriei publice din regiune, avand loc sa-si dubleze datoria pana la atingerea plafonului de 60% din PIB. Insa problema este accelerarea ritmului de crestere si faptul ca banii sunt directionati aproape exclusiv catre cheltuieli curente cu pensiile si salariile.

Finantele au presat in acest an piata locala, imprumutandu-se atat in lei, cat si in euro. Cea mai mare parte a datoriei publice ramane in lei, respectiv 55,2% din total, iar imprumuturile in euro reprezinta 32,8%.

La finele lunii septembrie, datoria publica guvernamentala reprezenta 92,84% din total, in timp ce autoritatile locale aveau o pondere de 7,16%. Deficitul bugetar a urcat la 5,1% din PIB dupa noua luni, principala problema fiind alocarea unor sume foarte mari pentru cheltuieli sociale si pentru salarii, care reprezinta aproximativ doua treimi din cheltuielile publice totale.

Finantele estimeaza pentru acest an o crestere de patru ori a serviciului datoriei publice comparativ cu anul trecut, la 57 mld. lei - din care 51,2 mld. lei reprezinta rate de capital, iar 5,9 mld. lei sunt dobanzi si comisioane.

Pentru a acoperi necesarul de finantare, Trezoreria a vandut de la inceputul anului titluri pe piata interbancara de aproximativ 60 mld. lei. Totodata, Finantele au obtinut un club loan de 1,2 mld. euro de la banci, prima transa de la Comisia Europeana de 1,5 mld. euro, 925 mil. euro de la FMI, precum si 1,24 mld. euro prin vanzarea de titluri in valuta pe piata interna.