EDITORIAL/ Nevoia de modele

Autor: Stelian Turlea 19.11.2009
Inauguram in aceasta saptamana o noua rubrica, intitulata Spiritualia, semnata de un nou colaborator permanent al Ziarului de Duminica, Marius Vasileanu. Autorul isi propune sa faca in eseurile sale preponderent prezentare de carte care sa provina din intreg spectrul studiat de istoria religiilor, dar sa nu uite nici temele considerate "fierbinti". Debuteaza incitant cu o intrebare care starneste si randurile de fata.
Mai toata lumea spune ca suntem doborati de tot felul de crize - economica, politica, morala, culturala - si in mod cert insistenta cu care revin aceste jelanii are justificare. Nu discut acum despre cum s-a ajuns aici, daca regimul (regimurile), nevoile/lipsurile sau, dimpotriva, extraordinara libertate de a face si a spune orice si oricand au fost cauza ori au contribuit la teribila insolenta, la nepasarea, bataia de joc cu care sunt tratate subiectele serioase si implicit persoanele care le promoveaza. Fapt este ca valorile au fost pervertite, ca se iau repere false, ca s-a instapanit promovarea aiuritoare a gaunoseniei, ca asteparile au fost si sunt inselate si ca principiile exista mai degraba doar in vorbe.
Daca toate acestea, asumate zilnic de mai toata lumea, sunt reale, inseamna ca trecem, intr-adevar, printr-o criza morala. Criza morala, cred eu, apare de regula cand esti lipsit de repere reale si de modele. Straniu este ca, ajuns in acest punct, pot constata ca si raul, distrugatorul, falsul victorios pot fi modele. Chiar sunt, daca ma uit in jurul meu. Inseamna ca o cauza mai profunda macina intre semenii nostri, poate si in mine. Inseamna ca sunt promovate false valori si ajungi sa te intrebi cum s-a intamplat ca media a fost partasa.
Nevoia fireasca de a scormoni s-a indreptat numai catre partile rele, iar cei care au ajuns, intamplator si nemeritat, in fata in zadar vocifereaza si se bat cu pumnii in piept ca reprezinta valori si ca sunt nedreptatiti cand sunt lipsiti de adulare. Aceeasi media i-ar putea lasa din mana, intorcandu-si atentia spre modele reale, de care chiar e nevoie.
Dar doreste s-o faca? Mai stie s-o faca? E lasata s-o faca? Grele intrebari. Iar in vremea in care eu deliberez, cei care ar merita sa fie modele isi vad de treaba lor, nestiuti sau uitati, cu rabdare si tenacitate, bun-simt, fara orgolii, in tacere, in indeferenta tuturor.

STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista "Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV, din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Este autorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentru copii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.