Cererea pentru aur a scazut cu 34%. Pretul bate orice record

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 20.11.2009

Cererea de aur a scazut cu 34% in trimestrul trei in conditiile in care pretul ridicat al metalului pretios a afectat fluxurile de investitii si a dus la o reducere a achizitiilor de bijuterii pe piete importante ca India si Orientul Mijlociu, se arata intr-un raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC), scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Totusi, in pofida reducerii cererii fizice, speculatiile pe aur prin intermediul contractelor futures si asteptarile privitoare la noi achizitii de lingouri mentin preturile ridicate, arata Rozanna Wozniak, din cadrul WGC.

"In cea mai mare parte a anului trecut, achizitiile aveau un caracter fizic. Acum, achizitiile par a fi mai degraba de natura financiara, realizate prin instrumente mai putin vizibile, cum ar fi derivatele, contractele futures", a declarat Wozniak.

"In ceea ce priveste motivele pentru care se intampla acest lucru, am avut o serie de stiri pozitive din partea bancilor centrale, cat si deprecierea dolarului american", a adaugat Rozanna Wozniak.

O achizitie de 200 de tone de aur de catre banca centrala a Indiei a generat o crestere puternica a preturilor la inceputul lunii noiembrie. Preturile au atins un nivel record de peste 1.150 de dolari pe uncie in aceasta saptamana.

Preturile ridicate au dus insa la o scadere a achizitiilor din partea consumatorilor, chiar in contextul in care marii investitori si bancile centrale au cumparat aur pentru a-si diversifica portofoliile.

In India, cererea de bijuterii a scazut cu 42% pana la 111,6 tone in trimestrul trei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, desi aceasta a depasit usor nivelurile extrem de scazute inregistrate la inceputul anului.

In Orientul Mijlociu, achizitiile de bijuterii s-au redus cu 34% la 69 de tone.

In China, inclusiv Hong Kong si Taiwan, s-a inregistrat o crestere de 10% a cererii totale, pana la 128,6 tone, in timp ce cererea de bijuterii a avansat cu 7%.

Cererea de investitii pentru aur a scazut de asemenea de la nivelurile ridicate inregistrate in trimestrul trei al anului trecut.

Oferta totala de aur a inregistrat intre timp o scadere usoara, de 5%, in trimestrul trei, se arata in raportul WGC. Productia minelor a crescut, insa vanzarile reduse operate de bancile centrale, care au devenit cumparatori neti de aur in trimestrul trei, au afectat oferta.