Profitabilitatea bancilor austriece este decimata de expunerea mare fata de Europa de Est

Autor: Cristina Rosca 19.11.2009

Perspectivele bancilor austriece, jucatori importanti in sectorul bancar din Romania, raman in continuare negative, in principal din cauza profitabilitatii reduse si din cauza unui nivel nesatisfacator al capitalului detinut de unele banci, care ofera o plasa de siguranta instabila impotriva pierderilor de pe urma creditelor neperformante din Europa de Est, potrivit agentiei de rating Moody's Investor's Service.

Expunerea puternica a bancilor austriece in statele din Europa Centrala si de Est, piete extrem de volatile, reprezinta principalul motiv de ingrijorare pentru agentia de rating.

Analistii Moody's sunt de parere ca in pofida semnelor ca economiile din regiune isi revin, institutiile financiare din Austria mai au de intampinat dificultati. Moody's reitereaza ca a fost nevoie de mai multe modificari de rating in ultimele luni pentru a exprima ingrijorarea privind expunerea institutiilor financiare din Austria la operatiunile de creditare de la nivel international.

Expunerea acestor banci la economiile din regiune, care au fost puternic afectate de criza economica mondiala, reprezinta un motiv deosebit de ingrijorare.

Perspectivele negative exprima viziunea agentiei privind directia viitoare de mers a conditiilor de creditare in industrie in urmatoarele 12 pana la 18 luni.

Moody's demonstreaza ca, din cauza competitivitatii crescute de pe piata bancara din Austria, profitabilitatea a fost intotdeauna si va ramane redusa pentru jucatorii locali, motiv pentru care resursele pentru acoperirea provizioanelor din ce in ce mai mari sunt limitate. Desi economia locala a dat dovada de "imunitate crescuta" revenindu-si rapid din criza economica mondiala - scaderea Produsului Intern Brut si cresterea ratei somajului fiind modeste comparativ cu celelalte state - aceasta sufera din cauza problemei creditelor neperformante al caror volum creste rapid si care fac presiuni asupra profitabilitatii bancilor si a bazelor de capital. Agentia de rating se asteapta astfel ca in viitorul apropiat situatia sa nu se imbunatateasca.

Presiunile asupra profitabilitatii si a nivelului de capital ce provin de pe urma activitatilor bancilor pe piata austriaca sunt exacerbate de expunerea sistemului bancar la economiile din Europa de Est. Moody's recunoaste insa ca datorita marjelor ridicate, operatiunile celor mai multi dintre jucatori au ramas profitabile pe aceste piete.

Cu toate acestea, Moody's precizeaza ca este necesara diferentierea intre statele din Europa de Est, unde conditiile de creditare pot fi foarte diferite. Cu toate acestea, la nivel de ansamblu, sistemul bancar austriac se confrunta cu numeroase provocari pe aceste piete.

Pe piata din Romania sunt prezente trei banci austriece, Erste Bank prin BCR, Raiffeisen International si Volksbank.

Cele trei banci se aflau la jumatatea anului pe pozitiile unu, trei si respctiv patru in topul celor mai mari zece banci dupa cota de piata. BCR este insa departe de rivalii sai, cu o cota de 20,4%, fata de 6,8% Volksbank si 5,9% Raiffeisen.