Estul va fi codas la capitolul revenire economica, iar efectele crizei se vor resimti ani buni de aici incolo

Autor: Andreea Neferu 20.11.2009

Efectele crizei economice mondiale vor fi resimtite in urmatorii ani in Europa Centrala si de Est mai puternic decat in restul regiunilor lumii, este de parere Erik Berglof, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).



"In termeni de crestere economica, Europa Centrala si de Est va ramane in urma celorlalte tari din lume", a declarat Erik Berglof. "In urmatorii ani, aceasta va fi regiunea cu cele mai scazute rate de crestere economica", a adaugat el, scrie AFP.

Nu toate statele din regiune, pe pietele carora BERD are o prezenta extrem de activa, s-au confruntat cu acelasi tip de probleme: cele din zona sud-estica, spre exemplu, au fost cel mai puternic afectate, dupa ce in perioada de boom economic au promovat fervent investitiile in sectorul imobiliar si au sistat practic productia de bunuri. La polul opus, Cehia si Slovacia isi vor reveni mult mai repede din recesiune, in conditiile in care beneficiaza de un comert orientat catre export si bine dezvoltat, a precizat Berglof.

Vin vremuri grele pentru bancheri

Berglof a avertizat ca in urmatoarele luni retragerile de capital de pe pietele est-europene ar putea continua, in conditiile in care bancile vestice incearca sa faca "ajustari".

Acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent intrucat bancile-mama au beneficiat de ajutoare substantiale din partea guvernelor din tara de origine, a aratat economistul-sef al BERD.

Economiile statelor din Europa Centrala si de Est au continuat sa scada si in trimestrul al treilea al anului comparativ cu aceeasi perioada din 2008, contractiile fiind printre cele mai pronuntate din Uniunea Europeana. Cele mai severe scaderi economice au fost inregistrate de tarile baltice, Estonia avand cel mai semnificativ declin, de 15,4%, potrivit agentiei oficiale de statistica a Uniunii Europene, Eurostat.

Bulgaria se afunda in recesiune

Scaderea economica a Bulgariei s-a situat trimestrul trecut la 5,8%, insa ministrul de finante de la Sofia, Simeon Djankov, a declarat ca perioadele cele mai grele pentru tara de la sud de Dunare abia urmeaza, in ultimul trimestru al anului 2009 si in primul din 2010.

Nici Romania nu a scapat de o contractie economica puternica, inregistrand in perioada iunie-septembrie un declin de 7,1%, iar conform estimarilor realizate de Banca Nationala Romana, Produsul Intern Brut al tarii se va reduce anul acesta cu pana la 8%.

Potrivit prognozelor publicate de BERD, economia Ungariei se va contracta in 2009 cu 6,5% si cu 0,9% anul viitor. Trimestrul al treilea a adancit declinul economic de anul acesta, adaugand o scadere de 8% comparativ cu perioada iulie-septembrie a anului trecut. Ungaria a fost primul stat din Uniunea Europeana care a apelat in toamna anului trecut la ajutorul Fondului Monetar International, pentru a evita declansarea falimentului national.

De altfel, economia Ungariei a fost puternic afectata de criza, postand scaderi de 5,6% in primele trei luni ale anului si respectiv 7,2% in perioada aprilie-iunie.

In Cehia si Slovacia, declinul economic a fost relativ mai temperat decat in celelalte state din regiune. Dupa un declin de 4,1% in trimestrul al treilea, banca centrala din Cehia a revizuit previziunile cu privire la evolutia economica, estimand pentru acest an o contractie de 4,4% si urmand ca in 2010 economia tarii sa revina pe plus, cu 1,4%.

In ceea ce priveste Slovacia, tendinta de declin economic s-a temperat in ultima perioada, PIB-ul tarii reducandu-se cu 4,9% in trimestrul al treilea fata de acelasi interval din 2008, dupa o corectie de 5,7% in primele trei luni ale lui 2009 si respectiv 5,5% in iulie-septembrie, potrivit Eurostat.

Polonia, "copilul-minune"

Exceptia o reprezinta Polonia, care se bucura de cea mai mare si stabila piata interna din regiune si care a fost singura economie din Uniunea Europeana care a ramas pe crestere in toata aceasta perioada, cu avansuri de 1,3%, respectiv 1,1% in primele doua trimestre comparativ cu anul trecut.