Fondurile au dezmortit cu 200 mil. euro piata de fuziuni si achizitii

Autor: Roxana Pricop 19.11.2009

Fondurile de investitii private (private equity) au semnat tranzactii in valoare de aproape 200 milioane de euro in ultima luna, aducand un nesperat reviriment pietei locale de fuziuni si achizitii.

Sub impactul crizei financiare, investitiile fondurilor de private equity pe piata locala s-au contractat puternic anul acesta.

In ultima luna, insa, trei tranzactii in care au fost implicate fonduri de private equity, printre care achizitia retailerului Profi de catre Enterprise Investors si a operatorului de clinici private MedLife de catre un fond administrat de Societe Generale Asset Management, au adus investitii directe cumulate de 188 mil. euro.

Achizitia celui mai mare producator de bere AB InBev, prezent si pe piata locala prin marcile Bergenbier si Stella Artois, de catre fondul de private equity CVC in schimbul a 1,5 miliarde euro a insemnat, indirect, o investitie estimata de 300 milioane de euro in operatiunile locale ale producatorului de bere.

"Chiar daca au existat aceste tranzactii pe final de an, piata de fuziuni si achizitii nu este functionala nici acum. Cu greu cred ca valoarea pietei va trece de un miliard de euro. Suntem mult departe de volumele de anul trecut, inca valoarea tranzactiilor a fost de 5 miliarde de euro", a comentat Ioana Filipescu, managing director la banca de investitii Raiffeisen Investment. Vezi pagina 11