Statul cere inca 500 mil. euro de la banci pana vin banii FMI

Autor: Claudia Medrega 19.11.2009

Banii de la FMI vin de-abia la primavara astfel ca Ministerul de Finante continua sa se imprumute de la bancile locale, anuntand pentru joia viitoare o noua emisiune de titluri de stat in valuta, de 500 mil. euro.

La inceputul lunii statul a imprumutat 794 mil. euro de la bancile locale prin vanzare de obligatiuni pe trei ani, la un randament de 5,25% pe an. De data aceasta, Trezoreria va vinde titluri pe un an. Dealerii spun ca randamentul la care titlurile s-ar putea adjudeca este de circa 3,7% pe an, datorita scadentei mai scurte.

Transa a treia de la FMI, de 1,5 miliarde euro, ar putea fi primita de Romania la jumatatea lunii martie a anului viitor, concomitent cu cea de-a patra transa, daca bugetul pentru 2010 va fi adoptat cu intarziere, Guvernul trebuind sa se finanteze pana atunci la costuri mai mari, sustine Tonny Lybek, reprezentul FMI in Romania si Bulgaria.

"In situatia in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie, noi putem livra impreuna transele III si IV", a spus Lybek.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor are dificultati in a include in proiectul de buget pe 2010 o estimare credibila de venituri care sa permita reducerea deficitului la 5,9% din PIB, evaluarile preliminare ale FMI pe actuala constructie bugetara indicand depasirea tintei cu circa 0,5%.

A treia evaluare a Fondului era programata pentru sfarsitul lui ianuarie-inceputul lui februarie 2010, cu livrarea celei de-a patra transe, de circa 820 mil. euro in martie.

Amanarea celei de-a treia transe pe fondul crizei politice va presupune costuri suplimentare pentru Ministerul Finantelor pentru atragerea resurselor, in conditiile in care la titlurile emise in valuta pe piata interna dobanda a fost de 5,25%, iar pentru resursele imprumutate in lei, de 10%, comparativ cu costul banilor de la FMI de aproximativ 3,5%, a explicat Lybek.

Reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene, Bancii Mondiale, BERD, BEI si BNR s-au intalnit miercuri la Bruxelles cu primele noua banci straine din Romania, bancile angajandu-se sa continue angajamentul privind mentinerea liniilor de finantare si sa asigure o rata de adecvare a capitalului de cel putin 10%.