Fara speculatori Bursa intra de pe acum in hibernare

Autor: Vlad Anastasiu 19.11.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri cu o corectie extrem de redusa, de aproape 0,1% pe indicele compozit, in timp ce societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au urcat cu 0,5%. Pe plus au inchis si companiile din sectorul energetic, indicele de profil, BET-NG urcand cu 0,4%. Primele zece cele mai lichide companii, redate sub indicele BET, au pierdut 0,05% fata de referinta.

In sedinta de ieri s-au realizat tranzactii de doar 1,7 mil. de euro, fiind de altfel cea mai redusa lichiditate din ultimele patru luni. Brokerii sunt de parere ca bursa, in lipsa unor evenimente importante, nu va inregistra evolutii spectaculoase nici in urmatoarele doua saptamani, pana la finalul alegerilor.

"Odata cu finalul alegerilor, investitorii vor scapa de incertitudinea politica si este posibil sa vedem o reactie in piata. Pana atunci cred ca vom inregistra aceleasi evolutii anemice, iar in piata se va vedea un dezinteres total. Pe de alta parte, dupa alegeri raman in continuare incertitudinile la nivelul economiei. Principala problema a BVB este ca duce o lipsa groaznica de companii", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai buna evolutie la categoria societatilor financiare, consemnand un avans de 0,9%, urmate in top de cresterile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), de 0,8% fiecare, urcand astfel la pretul de 0,655 lei/actiune si respectiv 0,675 lei/titlu. Restul SIF-urilor au inchis in stationare.

Tot in stationare au inchis si titlurile Bancii Transilvania (TLV), in timp ce actiunile bancii BRD si cele ale Erste Bank (EBS), cotate la categoria international, au coborat cu 0,7% si respectiv 0,3% sub referinta. Cea mai mare corectie dintre societatile bancare au inregistrat-o titlurile Bancii Carpatica (BCC), care au pierdut aproape 1% fata de referinta.

"Evolutiile din ultimele zile este dovada clara a faptului ca fara evenimente importante in piata, care sa genereze volatilitate si deci intrarea speculatorilor la tranzactionare, bursa locala nu este deloc atractiva pentru investitori si mai ales pentru investitorii straini. Este o bursa subdezvoltata, si ca lichiditate si volatilitate, dar si la nivelul companiilor si al strategiei", a adaugat Chisu.

In sectorul energetic actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cel mai mare avans, de 2,2% fata de referinta, in timp ce titlurile companiei petroliere Petrom (SNP) au coborat cu 0,4% sub referinta. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inchis in scadere, cu o corectie de 0,8% si respectiv 0,3% fata de referinta.

"Din punctul de vedere al listarilor, anul 2009 a fost zero. Nimic nou, nicio companiei noua pe piata, iar investitorii lasa impresia ca s-au cam saturat", a continuat Chisu.

Titlurile combinatelor chimice Amonil (AMO) si Oltchim (OLT) au inregistrat cea mai mare volatilitate din piata in sedinta de ieri, actiunile companiilor urcand cu 6,6% si respectiv 7,4%. O evolutie similara au inregistrat-o si titlurile Casa Bucovina de Munte (BCM).

De urmarit astazi