Disputa pentru conducerea PAID, compania de asigurare obligatorie a locuintelor

Autor: Ciprian Botea 22.11.2009

Actionarii PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor - vor pune in discutie in perioada urmatoare alegerea unui nou presedinte, dupa ce Constantin Toma a semnat un nou contract de management cu Omniasig, unul dintre asiguratorii care nu fac parte din PAID.



"Sunt unele discutii referitoare la modificarea structurii de conducere. O decizie finala in acest sens va fi luata insa in cadrul unei adunari generale a actionarilor care va fi convocata in perioada urmatoare", a declarat pentru ZF Marius Bulugea, directorul general al PAID. Toma a reprezentat in cadrul PAID o societate mai mica de asigurari, Clal, la care este actionar Efraim Naimer, un om de afaceri care a condus un fond de investitii care a fost actionar la Omniasig.

Constantin Toma nu a putut fi contactat pentru comentarii. Potrivit unor informatii din piata, si Toma detine indirect actiuni la Clal.

PAID a fost infiintata de 13 companii de asigurari si va incheia si administra politele de asigurare obligatorie a locuintelor incepand cu 1 ianuarie 2010. Toma a fost ales presedinte al PAID la inceputul lunii octombrie.

In momentul alegerii conducerii PAID, au existat o serie de informatii potrivit carora Toma se va retrage de la conducerea Omniasig, informatii catalogate de el drept "simple speculatii". "Daca se va schimba ceva in curand o sa va informez", a spus atunci seful Omniasig, companie controlata de Vienna Insurance Group (VIG). Omniasig este a doua companie ca marime din piata asigurarilor.

"La ultima sedinta am cerut ca domnul Toma sa-si lamureasca pozitia, pentru ca reinnoirea contractului cu VIG a generat un conflict de interese. Pe de alta parte este si o problema de morala in toata aceasta situatie, in conditiile in care pozitia VIG vizavi de PAID este aceea ca nu vede rostul sistemului (de asigurare obligatorie a locuintelor - n.r.)", a declarat Radu Mustatea, vicepresedintele PAID si presedintele directoratului Astra Asigurari, cea mai mare companie de asigurari participanta la sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Astra Asigurari, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, este singura societate de asigurari din top 3 aflata in actionariatul PAID, in conditiile in care si Allianz-Tiriac, cel mai mare jucator de pe piata asigurarilor generale, a refuzat participarea la sistem. Astra Asigurari detine 15% din actiunile PAID.

Reprezentantii Alianz-Tiriac spun ca au ales sa nu participe la sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, in conditiile in care legea a fost aprobata de Parlament fara a tine cont de toate amendamentele formulate de asiguratori, ceea ce face ca riscurile pentru participanti sa fie foarte mari.

"O asemenea decizie se ia pe o baza de business, este o investitie pentru care trebuie sa gasesti justificare. Nu am vazut oportunitati in acest sistem si, mai mult, am vazut anumite riscuri pe care o companie membra nu le poate controla", a declarat Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac.

Onofrei spune ca in momentul in care a fost elaborata legea, asiguratorii au indicat anumite elemente de siguranta care trebuie cuprinse in textul acesteia, dar nu toate amendamentele lor au fost luate in considerare.

Mustatea apreciaza insa ca sistemul ar trebui lansat in limitele actualei legi, iar eventualele deficiente se pot corecta pe parcurs.

"Ideea este foarte buna atat pentru asigurati, cat si pentru Romania, la nivel de imagine, in conditiile in care se transfera responsabilitatea financiara acolo unde ii este locul, adica in sistemul de asigurari", noteaza seful Astra Asigurari. Pana acum asigurarea locuintei a fost pusa in planul secund, ajungandu-se astfel ca 70% din piata de asigurari sa fie reprezentata de politele incheiate pe segmentul auto, a mai spus el.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Constantin Toma declara luna trecuta ca pregatirile necesare lansarii PAID ar putea dura cel putin sase luni dupa aceasta data. Mustatea spune insa ca nu exista o decizie oficiala in acest sens. Pana in prezent au mai fost date cateva termene de intrare in vigoare a legii care nu au fost respectate.

"PAID este functional, iar in 2010 putem incepe campania de promovare si activitatea de incheiere de polite. Nu exista nicio decizie oficiala de amanare a lansarii sistemului. Singurul care a anuntat o amanare este domnul Toma", a declarat Mustatea.

Si Marius Bulugea spune ca pregatirile pentru lansarea PAID continua si ca in perioada urmatoare va fi creata o echipa care sa lucreze impreuna cu o companie specializata la crearea unui sistem informatic care sa gestioneze baza de date cu cele circa opt milioane de locuinte care vor fi cuprinse in program.

Miza uriasa

Miza PAID este uriasa: numai in primul an sunt estimate incasari de 70-80 de milioane de euro, suma care in urmatorii ani se poate ridica la sute de milioane de euro pe an, adica o parte semnificativa din piata asigurarilor generale.

PAID ar urma sa asigure in mod obligatoriu contra cutremurului toate locuintele din Romania, in numar de circa 8 milioane, la o suma asigurata de 20.000 de euro pentru mediul urban si 10.000 de euro pentru mediul rural, contra unor prime de 20 de euro, respectiv 10 euro pe an, in functie de tipul locuintei. Chiar la o cuprindere in asigurare de jumatate, adica de 4 milioane de locuinte, inca din primul an incasarile ar putea sa fie de 70-80 de milioane de euro.