Doar un miliard de euro, averea antreprenorilor romani din Top 100 cele mai valoroase companii

Autor: Ioana David 22.11.2009

Averea antreprenorilor romani reprezinta mai putin de 2% din valoarea totala a celor mai importante 100 de companii locale, potrivit unei analize ZF care are la baza Anuarul Cele mai valoroase companii din Romania realizat de Ziarul Financiar, in colaborare cu casa de investitii Capital Partners.



Participatiile detinute de oameni de afaceri romani la companiile incluse in acest top se ridica la un miliard de euro, in condiitile in care valoarea totala a celor 100 de firme este de 55 de miliarde de euro.

Anul 2009 a topit circa 20% din averea antreprenorilor, insa pachetele de actiuni detinute de Ion Tiriac, fratii Micula sau Zoltan Teszari ii plaseaza pe acestia printre cei mai puternici oameni de afaceri romani.

Cel mai bogat roman ramane Ion Tiriac, care desi pierde 100 mil. euro la evaluarea din acest an, detine in cadrul Metro Cash & Carry Romania, UniCredit si Allianz - Tiriac actiuni in valoare de circa jumatate de miliard de euro. Tiriac mai are insa afaceri si in industria auto si in imobiliare, businessuri care insa nu au fost contabilizate in Topul ZF.

Criza a topit 14 mld. euro din valoarea companiilor

Valoarea totala a celor mai mari 100 de companii de pe piata locala este de 55,7 mld. euro, respectiv cu peste 14 mld. euro sub nivelul anului trecut.

Reducerea multiplilor de evaluare, a vanzarilor si a profiturilor a marcat evaluarile din acest an, in conditiile in care numai zece firme au depasit o valoare de 10 miliarde de euro.

"Multiplii de evaluare au scazut cel mai mult in industrii precum materialele de constructii si auto. In auto avem in principal importatori si distribuitori, iar valoarea se calculeaza ca un procent cuprins intre 0,2 si 0,3 din vanzari. Anul trecut multiplii erau de peste 0,5. In constructii se utilizeaza multiplii de EBITDA, unde media este 4, insa conteaza si rezultatele financiare. Aici multiplii au fost destul de jos si anul trecut, la un nivel comparabil", a spus Andreea Mladin, business analyst al Capital Partners.

Cezar Rapotan iese din top

Criza a scos din topul celor mai valoroase companii grupul Arabesque controlat de omul de afaceri Cezar Rapotan. Daca in 2008 firma a fost evaluata in Anuarul ZF la 175 mil. euro, anul acesta valoarea a fost sub 117 mil. euro, ceea ce nu i-a asigurat un loc in top. De cealalta parte, cea mai importanta intrare dintre cele 15 noi nume este reprezentata de Interagro, companie controlata de Ioan Niculaie, care la prima prezenta este aproape de jumatatea topului, pe locul 58.

"Energia si utilitatile, in general sectoarele defensive au fost mai putin afectate. In ceea ce priveste 2010, va conta cum se va termina acest an, dar si cum va evolua Bursa. Deja din septembrie si pana acum am vazut ca valoarea unor companii a crescut", a continuat Mladin.

Evaluari la jumatate fata de 2008

Printre oamenii de afaceri ale caror participatii au scazut semnificativ anul trecut se numara Zoltan Teszari. Compania RCS&RDS a fost evaluata la 372 mil. euro, comparativ cu 790 mil. euro in 2008 si 1,6 mld. euro in 2007.

Analistii Capital Partners au tinut cont in evaluarea RCS de datoria de 500 milioane de euro contractata de la ING si Citi, dar si de pozitionarea companiei pe piata, de a creste pe baza unor tarife extrem de agresive. Compania are, pe de alta parte, avantajul ca nu se confrunta cu un ciclu lung de productie, ci are un cash-flow puternic. Spre exmplu, doar abonatii de cablu TV ii aduc lunar aproape 8 mil. euro.

Gabriel Comanescu, un nou intrat

Printre companiile nou intrate in top se afla si Grup Servicii Petroliere, companie specializata in foraj marin si parte a grupului Upetrom, detinut de omul de afaceri constantean Gabriel Comanescu. Firma a fost evaluata la 170 mil. euro.

Afacerea detinuta de fratii Ioan si Viorel Micula, doi dintre cei mai puternici antreprenori locali din industria alimentara, a fost evaluata la 167 mil. euro, cu 16,5% sub editia din 2008 a Topului. In lipsa datelor referitoare la rezultatele financiare ale European Drinks, care nu au fost comunicate de companie si nici nu se regasesc la Ministerul de Finante, a fost ajustata valoarea companiei la dimensiunea actuala a pietei de bauturi racoritoare.

Horia Ciorcila, care detine 5% din actiunile Bancii Transilvania, cea mai mare banca cu capital majoritar romanesc, are o participatie evaluata de ZF la circa 20 mil. euro. Capitalizarea BT pe Bursa era la 30 septembrie (data la care au fost culese datele pentru Anuar in cazul companiilor listate) de 399 mil. euro, aproape la jumatate fata de nivelul anului trecut, ocupand pozitia 35 in top. Directorul BT este unul dintre sustinatorii cei mai aprigi ai scaderii costurilor creditelor in lei, in conditiile in care banca nu beneficiaza de linii de credit de la bancile-mama spre deosebire de ceilalti competitori.

In acest an, ZF a tras linia si a calculat. Ramane de vazut cine vor fi castigatorii anului 2010 si in ce masura scaderile din acest an vor fi recuperate anul viitor.