“Votul groazei” de la Spitalul Coltea

Autor: Magraon Andreea 22.11.2009

Fanii filmelor de groaza au "amenajata" propria sectie speciala de votare, la Spitalul Coltea din Bucuresti. Asezata in spatele spitalului, un loc care nu a fost atins de renovarile aflate in plina desfasurare, sectia speciala de votare nr. 632 arata ca o cladire parasita, cu geamurile sparte, care dintr-un moment pare ca asteapta sa se darame.

Astazi, dupa pranz, sectia era inconjurata de o coada de 15 metri, care se marea vazand cu ochii. In mare parte tineri, cei care au venit sa-si exercite dreptul de vot au asteptat pana la doua ore pentru a vota. Multi au renuntat insa, sperand ca pana seara multimea se va "dilua".

"Doua ore de asteptat? Eu am plecat. O sa vin diseara la 9 fara zece. Sigur nu va mai fi coada asta", se plangea o tanara la telefon. Unii au ales Coltea drept "refugiu" (un loc unde sa stea mai putin), fugind de alte sectii de votare unde cozile sunt infernale, cum ar fi Facultatea de Drept sau Gara De Nord. (In sectiile speciale voteaza cei care nu au domiciliul in localitatea in care isi exercita dreptul la vot.)

Altii au fost mai curajosi nu au renuntat. "Las ca mai bine stam. Sa scapam odata cu tot. Acelasi lucru va fi si diseara", discutau doua femei.

Dupa aproximativ o ora de stat la coada, alegatorii intra in cladire, unde au de infruntat o alta "sesiune de asteptare". Intrarea se face pe o usa veche, care scartaie si care de-abia se tine in balamale. Sectia propriu-zisa este, de fapt, un amfiteatru vechi, plin de praf, in fata caruia se afla un lobby la fel de "primitor".

Intr-o incapare foarte joasa cu tavanul crapat, de care atarna diferite fire, luminata partial si cu scaune vechi si prafuite, alegatorii astepta sa fie primiti, cate doi, in sectia de votare.

Sectia de votare este pazita de un politist, dar si de operatorul de sondaje, care sta pregatit in fata usii cu chestionarul pentru a nota raspunsurile alegatorilor.

"Inca doi va rog!", este indemnul hotarat care-i chema pe alagatori in sectia de votare. In sala de vot, prin care se intra printr-o usa dubla de care atarna buletinele de vot specimen si o tablita pe care de-abia se mai poate citi cuvantul "amfiteatru", se afla membrii comisiei, foarte tineri, si observatorii care privesc mersul alegerilor de pe randurile de sus ale amfiteatrului.