Spaniolii au ajuns sa detina 10,1% din Erste

Autor: Razvan Voican 22.11.2009

Spaniolii din grupul La Caixa au depasit pragul de 10% din actiunile Erste Group, actionarul majoritar indirect al BCR, urcand de la 5,1% la 10,1% dupa ce au investit 635,4 milioane de euro prin participarea la recenta majorare de capital a bancii austriece.

Investitia in Erste este detinuta de fundatia Criteria CaixaCorp, actionarul majoritar al La Caixa, a treia mare banca spaniola.

Spaniolii au anuntat ca au subscris integral actiunile prevazute la pretul de 29 de euro pe actiune, ajungand la 9,98% din Erste, la care au mai adaugat o achizitie de 0,12% dupa incheierea operatiunii de majorare a capitalului. Erau dispusi sa investeasca pana la 687 mil. euro daca pretul de subscriere ar fi fost stabilit la nivelul maxim de 32 de euro pe actiune. Spaniolii precizeaza ca in cursul perioadei de subscriere a obtinut autorizatia Autoritatii austriece de supraveghere a pietelor financiare pentru a depasi pragul de 10%.

Austriecii nu publicasera pana ieri noua structura a actionariatului rezultata dupa majorarea capitalului cu 1,75 mld. euro prin emiterea a 60 de milioane de actiuni noi.

Au dat 1 euro pe drepturile de subscriere ale Fundatiei Erste

Criteria si-a anuntat de pe 29 octombrie intentia de a subscrie circa 36% din majorarea de capital propusa de Erste. Pentru aceasta, a incheiat un contract cu Fundatia Erste - actionarul principal al Erste Group - prin care a cumparat 98.159.034 drepturi de subscriere pentru pretul simbolic de 1 euro.

Aceasta intareste imaginea intelegerii existente intre cele doua entitati pentru ca La Caixa sa-si intareasca pozitia de actionar al Erste Group in conditiile in care Fundatia Erste nu mai are destula forta financiara sa sustina banca. Fundatia a acumulat datorii de circa 1 mld. euro, astfel ca nu a mai participat la majorarea capitalului bancii si si-a diminuat cota de la 31% la 26%.

In iunie anul acesta cele doua parti au semnat un "acord de colaborare preferentiala". Conform acestuia, spaniolii pot urca pana la 20% din Erste Group cu acceptul Fundatiei Erste.

Surse bancare afirma ca intelegerea sta la baza unui plan al austriecilor de a se proteja de preluari ostile in conditiile in care criza a provocat scaderea puternica a pretului actiunilor. De altfel, spaniolii vorbesc despre o "perspectiva strategica pe termen lung" a participatiei la capitalul Erste Group.

Seful La Caixa (CEO), Juan Maria Nin, face parte din Consiliul de Supraveghere al Erste incepand din 12 mai 2009. El este si membru al Comitetului de strategie al Erste condus de Heinz Kessler, presedintele Consiliului de Supraveghere al Erste si fost CEO al bancii. Actiunile Erste au scazut cu 2,3% vineri la Viena, capitalizarea bursiera fiind de 10,9 mld. euro.