Calculatoarele cu Chrome vor porni in sapte secunde

Autor: Andrei Constantinescu 22.11.2009

Google, detinatorul celui mai popular motor de cautare din lume, sustine ca noul sistem de operare Chrome va determina pornirea unui PC obisnuit in sapte secunde - la fel de repede ca un televizor. Dezvoltarea noului sistem de operare, realizat pentru clientii care lucreaza predominant online, plaseaza compania Google in pozitia de rival fata de Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, si Apple, producatorul dispozitivelor iPod si iPhone.

Platforma Chrome seamana cu un browser de internet, comparativ cu Windows, scrie presa internationala. Oficialii Google au declarat ca software-ul va fi disponibil in sezonul sarbatorilor de anul viitor, pe netbook-uri ieftine care se potrivesc cerintelor de hardware Google, precum folosirea de memorii flasf pentru stocarea datelor in locul actualelor hard discuri, care incetinesc functionarea aplicatiilor. Netbookurile care vor functiona pe sistemul de operare Chrome vor fi capabile sa ruleze doar aplicatii web, iar datele utilizatorului vor fi automat stocate doar online in asa-numitele servere de internet (cloud computing), au afirmat directorii Google.

Sundar Pichai, vicepresedintele departamentului de management al produselor pentru Chrome, a sustinut ca PC-urile care utilizeaza Chrome vor porni in sapte secunde.

"De cand apesi butonul de pornire, te astepti sa fie ca un televizor. Il pornesti si intri pe net", a spus Pichai.

Google a declarat ca va oferi software-ul gratis, la fel cum a facut cu software-ul de smartphone Android, in ideea ca imbunatatirea experientei online va determina o crestere a afacerilor de publicitate online, care a generat venituri de aproximativ 22 de miliarde de dolari anul trecut.