Softul si serviciile mentin pe crestere firmele clujene de IT

Autor: Laurentiu Cotu 22.11.2009

Furnizorii de servicii IT locali au profitat mai ales de faptul ca tot mai multe companii occidentale si-au externalizat proiectele de dezvoltare software si suport tehnic.



Clujul a fost si in 2009 orasul cu cea mai mare concentratie de firme IT din tara, dupa Bucuresti, iar potrivit reprezentantilor companiilor clujene de IT interesul fata de acest domeniu este in continuare crescut in ciuda conjuncturii economice actuale.

EBS Romania, furnizor de solutii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning), a realizat in primele opt luni o cifra de afaceri de peste 4 mil. euro, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net al companiei a ajuns in perioada ianuarie-august 2009 la 783.000 de euro, in crestere cu 6% fata de 2008.

"Incepand din a doua parte a anului am castigat pe piata externa inca doi clienti din Germania, firma Dornier Consulting - parte din concernul EADS si grupul BASF", a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, director general in cadrul companiei EBS Romania.

Pe piata internationala EBS Romania furnizeaza servicii de IT outsourcing (nearshore) si dezvolta aplicatii software la cerere.

Compania clujeana Arobs Transilvania Software, producator si furnizor local de aplicatii informatice, a realizat in primele opt luni o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro, o crestere a indicatorilor financiari cu peste 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In perioada ianuarie-august 2008, compania din Cluj a realizat vanzari totale de 3,5 mil. euro. Arobs estimeaza ca va incheia anul in curs cu o cifra de afaceri de 8 mil. euro, in crestere cu 15% fata de anul 2008, cand afacerile Arobs au ajuns la 6,8 mil. euro.

"In primele opt luni am inregistrat o crestere cu 20% a vanzarilor pe outsourcing si o majorare de peste 50% a afacerilor pentru produsele software adresate pietei romanesti, in principal pentru aplicatiile de localizare parc auto si monitorizare flota", a declarat pentru ZF Transilvania Voicu Oprean, director general al Arobs. El estimeaza ca numarul de angajati va creste de la 170 de angajati la 200 pana la finele anului. Compania Arobs Transilvania Software cauta specialisti atat pe dezvoltare software, cat si pe vanzari.

"Anul acesta, spre deosebire de alte perioade, avem de unde alege pentru ca sunt foarte multi cei care si-au pierdut locul de munca. Din acest punct de vedere, criza ofera o oportunitate fiindca gasim mai usor oamenii potriviti, iar costurile sunt mai reduse fata de anii trecuti", a spus Voicu Oprean.

Arobs activeaza pe trei linii de business: dezvoltarea de solutii software pentru piata interna (monitorizarea flotei auto, automatizarea fortei de vanzari, turism), dezvoltarea de solutii software outsourcing pentru clienti externi (Finlanda, USA, Germania, Elvetia, Belgia) si interni si distributia sistemelor de navigare GPS si smartphone-uri cu GPS.

Compania Yonder, dezvoltator software cu sediul in Cluj, a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 3,6 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu peste 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Proiectele noastre nu sunt foarte afectate de criza financiara. Observam doar ca firmele sunt mai prudente in aceasta perioada, iar procesul decizional dureaza mai mult decat am estimat initial", a declarat pentru ZF Transilvania John Rentinck, CEO al companiei Yonder.

Pana la finele anului conducerea Yonder estimeaza o crestere de 10% a numarului de salariati. Compania estimeaza ca in cinci ani ar putea ajunge de la 170 de oameni in prezent la 1.000 de angajati. Compania Endava din Cluj-Napoca, parte a grupului britanic Endava, specializata in furnizarea de servicii IT de business pentru aplicatii financiare, telecomunicatii, media si IT, a anuntat ca va incheia anul in curs cu o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro, in crestere cu 31% fata de anul 2008.

"In contextul unui declin economic am reusit sa mentinem parteneriatele cu clientii nostri, aspect care a determinat mentinerea afacerilor Endava pe un trend pozitiv", a declarat pentru ZF Transilvania Marian V. Popa, managing director la Endava Europa de Est. Compania Endava detine sedii la Bucuresti, Iasi, si doua centre la Cluj, oficialii firmei anuntand ca intentioneaza extinderea activitatilor si pe pietele de IT din Targu-Mures, Craiova sau Galati.