PepsiCo a adus un spaniol din Geneva la conducerea Star Foods

Autor: Mihaela Popescu 22.11.2009

Javier Urunuela, fostul Europe Business Development Director al companiei americane PepsiCo, a fost numit director general al producatorului de chips-uri Star Foods pe Romania si Bulgaria, in locul managerului grec Sotiris Yannopoulos, care a plecat din companie.



Urunuela, de origine spaniola, lucreaza de sapte ani la PepsiCo si a venit in Romania de la sediul din Geneva al companiei, iar anterior functiei de director de dezvoltare pe Europa el a fost director comercial al PepsiCo in Spania.

Pe piata locala, PepsiCo detine doua companii, imbuteliatorul Pepsi Americas si producatorul Star Foods, care realizeaza anual afaceri cumulate de aproximativ 300 mil. euro.

Fostul executiv a plecat dupa cinci ani de mandat

Sotiris Yannopoulos a plecat din companie si de pe piata locala dupa cinci ani in care a integrat Star Foods Romania in grupul PepsiCo si a coordonat lansarea pe piata a brandului international Lay's care a inlocuit Star Chips.

Urunuela mizeaza in acest an pe rezistenta pietei chipsurilor in fata turbulentelor economice actuale care au adus scaderi in consum.

"Consumul de chipsuri a scazut cu 2% anul acesta, ceea ce consideram a fi un mic pas inapoi, luand in considerare actuala situatie economica. Noi am reusit sa mentinem nivelul vanzarilor atins in 2008", a declarat noul director al Star Foods Romania. Compania a avut o cifra de afaceri de 98 mil. euro in 2008, o valoare similara in euro fiind inregistrata si in anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Compania detine o fabrica de chipsuri si alte snacskuri sarate in orasul Popesti-Leordeni (judetul Ilfov), unde planifica constructia unei a doua unitati de productie incepand cu 2010. Cresterea capacitatii locale de productie urmeaza sa acopere in principal cererea de pe piata romaneasca, dar si alte piete din regiune, precum Bulgaria, Republica Moldova sau Polonia, potrivit datelor comunicate anterior de reprezentantii Star Foods.

PepsiCo a intrat pe piata romaneasca de snacksuri sarate la finele anului 2004, prin achizitia celui mai mare producator local de profil, Star Foods Romania. Tranzactia a fost incheiata de catre Snack Ventures Europe, un joint-venture intre PepsiCo si General Mills, insa ulterior PepsiCo a devenit unicul actionar al Star Foods Romania.

O piata de 300 de milioane de euro

La nivel local, principalii competitori ai Star Foods sunt companiile Intersnack, Standard Nutricia si European Drinks, pe o piata estimata la peste 300 mil. euro.

Compania are peste 1.000 de angajati in Romania si desfasoara si activitati de distributie pentru alti producatori alimentari, cel mai mare partener fiind Chipita. Chipita este cel mai mare jucator pe segmentul croissantelor ambalate, cu brandul "7 Days".

In Bulgaria, piata coordonata de la birourile din Bucuresti, Star Foods a achizitionat la inceputul lui 2008 un producator local de seminte si alune ambalate, Penelopa, insa fabrica din Romania a continuat productia de chipsuri pentru piata bulgareasca. Recent, gigantul PepsiCo a achizitionat integral imbuteliatorul Pepsi Americas - la care detinea anterior 40% din actiuni - printr-o tranzactie la nivel international care a avut ca miza principala piata americana. In Romania, cele doua companii detinute de PepsiCo, Star Foods si Pepsi Americas, functioneaza ca entitati separate in acest moment.