Broker Cluj se arunca in batalia pe online cu o platforma de tranzactionare de 200.000 de euro

Autori: Laurentiu Cotu , Andrei Chirileasa 22.11.2009

Broker Cluj (simbol bursier BRK), una dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe Bursa de la Bucuresti, va lansa la inceputul anului viitor o platforma online pentru tranzactionarea pe pietele internationale in care a investit circa 200.000 de euro, a afirmat directorul general al Broker Grigore Chis.

Broker se alatura astfel unui grup tot mai mare de societati de brokeraj de pe piata locala care au lansat sau se pregatesc sa lanseze platforme online, care ofera posibilitatea tranzactionarii si pe pietele externe, incercand astfel sa-si consolideze pozitia pe segmentul de retail. Printre firmele care si-au lansat platforme online anul acesta se numara KBC Securities, Fairwind Securities - firma controlata de Dinu Patriciu si Alpha Finance.

De asemenea, doi dintre principalii jucatori pe segmentul online, Tradeville si Intercapital Invest, au lansat noi variante ale platformelor de tranzactionare.

Societatea de brokeraj din Cluj a fost lovita la inceputul anului de scandalul fraudei de la agentia din Deva, care a dus la caderea fostei conduceri si demiterea lui Petru Prunea, fondatorul companiei, dar si la pierderea de clienti si inchiderea de agentii. Procesul de restructurare a determinat compania sa-si revizuiasca tinta de profit pentru acest an, in conditiile in care costurile au crescut, iar piata a fost slaba.

"Procesul de restructurare a retelei teritoriale de subunitati si optimizarea costurilor la nivelul centralei si in teritoriu au presupus eforturi financiare suplimentare, care s-au repercutat intr-un nivel ridicat al cheltuielilor operationale. Credem ca efectele programului de restructurare vor fi vizibile in trimestrele urmatoare", a declarat Chis. El a mai spus insa ca mizeaza pe un profit cuprins intre 5 si 6 milioane de lei pentru acest an, fata de estimarile initiale de 7-10 milioane de lei.

La noua luni, Broker inregistra un profit net de aproape 5 mil. lei, in crestere cu 45% fata de perioada similara a lui 2008, in conditiile in care cifra de afaceri a scazut de circa trei ori, de la 7,42 mil. lei la 2,47 mil. lei. O parte din profit a provenit insa din ajustarea unor provizioane constituite la sfarsitul anului trecut si din vanzarea unor participatii pe Bursa. Provizioanele constituite de Broker la finele anului 2008 au fost in valoare de peste 66 mil. lei, reprezentand diferenta negativa dintre valoarea portofoliului de actiuni detinute la data de 31 decembrie 2008 si valoarea de achizitie a acestora.

Broker se gandeste din nou la extindere

Pana la finele acestui an compania clujeana intentioneaza sa deschida o noua sucursala in Bucuresti.

"In ceea ce priveste politica de restructurare a Broker Cluj am separat activitatiile de gestionare a portofoliului propriu de clientela prin crearea unei divizii care se ocupa special de acest lucru si am restructurat portofoliul de actiuni prin introducerea unor reguli clare, asemanatoare celor ale fondurilor mutuale. Agentiile din tara au fost restructurate pe centre de profit, si intentionam ca in perioada urmatoare de timp sa abordam si alte orase din tara precum Iasi, Brasov sau Constanta", a declarat Chis.

La finele lunii octombrie, Broker avea active nete de 83,5 mil. lei si lichiditati de 11,6 mil. lei. Capitalizarea companiei se ridica in prezent la 64,5 mil. lei.