Toamna stabilizeaza preturile apartamentelor. Ar putea aparea cresteri abia spre finele lui 2010

Autor: Izabela Badarau 23.11.2009

Preturile afisate de vanzatorii apartamentelor vechi de trei camere din Capitala au coborat cu 4% in luna octombrie fata de septembrie, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in zonele Stefan cel Mare, Unirii si 13 septembrie, potrivit indexului imobiliar ZF.



In septembrie scaderea preturilor la apartamentele vechi de trei camere a fost de 2%, in timp ce lunile de vara au adus cresteri lunare de aproape 1%, cand declinul pietei imobiliare a fost atenuat de programul guvernamental "Prima Casa".

"Piata va ramane la nivelul acesta, cu o mica scadere lunara de 1-2 procente si va incepe sa creasca din nou din al doilea semestru al anului 2010, prognozele pe imobiliare aliniindu-se cu cele privind reluarea cresterii economice. Dar nimeni nu mai poate spera ca va cumpara un apartament cu 70.000 de euro si il va vinde cu 100.000 de euro, iar preturile din 2007 si 2008 nu le vom mai vedea in urmatorii zece ani", spune Eugen Chis, proprietarul site-ului Bazaruldecase.ro.

Mai cumpara doar cei care pot plati cu banul jos

Fata de octombrie anul trecut, scaderea preturilor apartamentelor vechi de trei camere din Bucuresti a fost de 34%, cu reduceri mai puternice de pret, de peste 40%, in zonele 1 Mai, 13 septembrie, Dorobanti, Unirii si Vitan Mall, mai arata indexul ZF.

Spre exemplu, in zona Unirii, preturile apartamentelor au coborat cu 47% fata de octombrie anul trecut, iar la 1 Mai, cu 45%.

"Majoritatea clientilor spera la o crestere a valorii proprietatilor in primavara, odata cu presupusa iesire din criza. Multi au amanat decizia de vanzare pentru lunile februarie - martie 2010. Euforia cu «Prima Casa» credem ca a luat sfarsit din cauza conjuncturii economice si politice.

Cumparatorii sunt precauti, iar cei care decid sa cumpere sunt, in general, cei care pot plati cu banul jos. Cresterea somajului si deprecierea monedei nationale fata de euro contribuie la aceasta stare de incertitudine in randul celor care decid sa achizitioneze o casa cu ajutorul creditelor bancare", apreciaza Gabriela Enescu, general manager al site-ului casefaraintermediari.ro.

Preturile apartamentelor vechi cu trei camere se incadreaza in prezent in intervalul 60.000 - 110.000 de euro, mai spune Enescu.

"Ca si pana acum au fost foarte cautate zonele Militari si Berceni, unde preturile coboara pana la 60.000 de euro la apartamentele de trei camere. Un pret mai mare se justifica prin pozitionare, daca este la strada sau nu, prin numarul etajului sau prin amenajarile interioare", spune Chis.

In zonele Militari si Berceni, indexul imobiliar ZF arata un pret mediu de 73.000 de euro la apartamentele de trei camere.

Indexul imobiliar ZF este realizat, incepand cu luna ianuarie 2008, pe baza anunturilor de vanzare la apartamentele cu trei camere din Capitala, construite intre anii 1980 si 1990, cu o suprafata intre 70 si 80 mp, publicate pe site-ul anuntul.ro.

In ceea ce priveste evolutia preturilor la apartamentele cu trei camere in octombrie comparativ cu luna septembrie, cel mai puternic s-au ieftinit locuintele din Stefan cel Mare (-21%) si cele din Unirii si 13 Septembrie (-16%). O crestere a preturilor s-a inregistrat in cazul apartamentelor din Berceni, unde pretul a urcat cu 14%, si din zona Nerva Traian (+7%).