Austriecii de la Immoeast ar putea prelua integral proiectele dezvoltate de Adama

Autor: Cristi Moga 24.11.2009

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai important investitor pe piata imobiliara locala in ultimii ani, ar putea prelua integral compania de dezvoltare imobiliara Adama, in care este deja actionar cu o cota de circa 30%, potrivit unor surse din piata.



Immoeast a renuntat in acest an la mai multe parteneriate semnate in perioada de crestere a pietei imobiliare, preluand proiectele in care erau actionari si companiile Eyemaxx sau European Future Group si vanzand participatiile intr-o serie de dezvoltari alaturi de compania S+B Gruppe.

"Intr-o perioada de tranzitie, in care nu se mai fac la fel de multi bani, actionarii se gandesc sa-si valorifice optiunile (sa cumpere sau sa isi vanda actiunile - n.r.). Am putea face o anumita restructurare a actionariatului in urmatorul an, dar nu stim in ce fel. Eu nu pot comenta in numele celorlalti actionari", a declarat David Flusberg, fondator si actionar minoritar al companiei Adama.

Printre ceilalti actionari ai companiei se mai numara Tiger Global, Morgan Stanley si Lehman Brothers.

"Structura actionariatului a ramas neschimbata in ultima perioada", a precizat Flusberg, a carui participatie nu depaseste 2% la ora actuala, dar executivul are diverse optiuni pentru cresterea participatiei.

Valoarea unei eventuale tranzactii ar putea depasi 50 mil. euro, potrivit unor estimari ZF care iau in calcul portofoliul de terenuri al Adama, de circa 1,5 mil. metri patrati, precum si valorile reduse la care au avut loc putinele tranzactii imobiliare din acest an. Reprezentantii Immoeast nu au comentat informatia pana la inchiderea editiei.

1.400 de apartamente in constructie

Flusberg spune ca firma pe care o conduce detine active de circa 170 mil. euro, dupa reevaluarea proprietatilor, in timp ce principala datorie este reprezentata de o emisiune de obligatiuni in valoare de 47 mil. euro.

Compania a finalizat sau are in diferite stadii de constructie circa 1.400 de apartamente in Bucuresti, Bacau, Ploiesti sau Iasi, din care a vandut circa 800.

"In toate proiectele pe care le avem vindem acum circa 20 de apartamente lunar. Daca vanzarile vor continua in acelasi ritm, in doi ani si jumatate am putea vinde tot ce avem in constructie acum. Asta nu inseamna ca trebuie sa incepem sa construim doar dupa ce terminam actualele proiecte", spune managerul Adama.

Compania a obtinut in acest an patru finantari bancare cu o valoare cumulata de 35 mil. euro pentru constructia proiectelor Viva Brasov, Armonia si Optima din Titan si Uptown din Ploiesti. "Lucrarile de constructie le incepusem la aceste proiecte din banii nostri. Lucram in prezent cu banci precum Bank Leumi, BCR si Volksbank", a precizat Flusberg.

Adama a finalizat pana in prezent circa 400 de apartamente in Romania, in proiectele Edenia, Evocasa Swiss Cottage, Evocasa Titanium si Nordului 96, dar ritmul de dezvoltare a fost puternic incetinit fata de estimarile initiale.

Apartamente mai mici

"Aveam o proiectie teoretica in urma cu cativa ani ca la aceasta ora sa avem in lucru 4.000 de apartamente. Aceasta estimare era formata pe faptul ca am fi fost gata cu procesul de autorizare a acestor proiecte, nu neaparat din punctul de vedere al finantarii sau al vanzarilor", spune presedintele Adama.

In urmatoarele doua luni compania va incepe livrarile la primul bloc de locuinte din cadrul ansamblului Armonia din Titan, precum si la ansamblul Evocasa Selecta de pe bulevardul Ferdinand din zona centrala a Capitalei.

"Am putea incepe noi santiere anul viitor, dar in special faze noi ale unor proiecte in care am construit deja locuinte, precum Edenia sau Armonia. Cu proiectul Optima (inceput in acest an - n.r.) am avut vanzari destul de bune deoarece am invatat multe din proiectele mai vechi: am construit apartamente mai mici, la preturi de 900-1.000 euro/ mp, pentru care pot fi gasiti cumparatori in aceasta perioada", spune Flusberg.

Cei mai multi dezvoltatori de locuinte din Bucuresti au fost puternic loviti in acest an de scaderea vanzarilor, restrictionarea accesului la credite bancare si inghetarea tranzactiilor cu terenuri, elemente care au blocat activitatea a numeroase companii. Immoeast, cel mai puternic investitor austriac din imobiliare, a trecut la randul sau printr-o perioada dificila in acest an, in care capitalizarea bursiera a companiei ajunsese la un moment dat la circa 500 mil. euro, in conditiile in care doar expunerea pe Romania este de circa doua ori mai mare.

"Eu am cumparat actiuni Immoeast la 0,4 euro si le-am vandut cand pretul a atins 4 euro/actiune. Pe piata au fost in acest an o serie de evaluari exagerat de negative. Nu am avut informatii din interior, dar cunosteam valoarea unor active din portofoliul companiei."

Immoeast si-a revenit pe bursa din Viena

Immoeast detine in Romania trei centre comerciale - Polus din Cluj, Armonia Arad si Euromall Pitesti, numeroase cladiri de birouri in Capitala (S-Park, Victora Park, Iride, Bucharest Corporate Center etc.), spatii industriale si terenuri, dar expunerea pe segmentul rezidential se rezuma la o serie de participatii in companii precum Adama sau Caterata. Capitalizarea companiei a crescut puternic in ultimele luni, pana la 3,8 mld. euro.