De Ruiter, PwC: Cresterea TVA ar fi cea mai usoara solutie pentru cresterea veniturilor la buget

Autor: Izabela Badarau 24.11.2009

Cresterea TVA-ului ar fi cea mai usoara solutie pentru cresterea veniturilor la buget, insa o astfel de masura ar provoca presiuni inflationiste pe termen scurt, a declarat Peter de Ruiter, partener la compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).



"Daca autoritatile vor creste TVA-ul, majorarea nu va fi foarte mare, de 2-3 puncte procentuale, si nu va afecta pozitia Romaniei in clasamentul privind usurinta platii taxelor. Intr-un climat general de business, cresterea acestei taxe va duce la majorarea inflatiei pe termen scurt. Este una din cele mai simple taxe care ar putea fi majorata", a spus de Ruiter, citat de Mediafax.

Si Pieter Wessel, Tax Partner la Deloitte Romania, a spus saptamana trecuta ca "pariaza pe cresterea TVA la 22%".

Pana acum, toate cele trei partide politice au negat ideea unei majorari de TVA, fiind in plina campanie electorala.

Actualul sef al statului Traian Basescu a spus insa clar ca nu poate fi vorba sub nicio forma de o reducere a ei, asa cum promitea presedintele PNL Crin Antonescu. Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat in mai multe randuri ca Traian Basescu are de gand sa majoreze TVA-ul la 22% si ca el nu ar umbla la cota unica sau la TVA in 2010.

25 de zile pe an pierde o firma cu plata taxelor

Romania si Polonia ocupa ultimele doua locuri din Uniunea Europeana privind usurinta platii taxelor, un indicator calculat de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) in colaborare cu Banca Mondiala in raportul "Paying Taxes", parte a raportului "Doing Business".

Indicatorul ia in calcul numarul de plati de taxe, impozite si contributii care trebuie platite intr-un an de o companie, numarul de ore necesare efectuarii acestor plati si nivelul taxelor totale, incluzand impozitul pe profit, contributiile sociale si alte taxe.

Astfel, firmele de pe piata locala au de facut intr-un an 113 plati legate de taxe, impozite si contributii, dintre care 84 legate de forta de munca, ceea ce claseaza Romania pe locul 182 dintre cele 183 de economii din toata lumea analizate de PwC. La nivel global, o companie trebuie sa faca in medie 31 de operatiuni pe an cu plata taxelor si impozitelor.

Pentru plata taxelor, in Romania este necesar un numar de 202 ore anual, mai putin decat in alte tari precum Cehia unde numarul de ore anual alocat platii taxelor se ridica la 613, potrivit studiului.

Cele 202 de ore anual inseamna 8,4 zile intregi. Avand in vedere programul scurt al unitatilor publice, cuprins de cele mai multe ori intre 8:00 si 16:00, o firma are de pierdut intr-un an 25 de zile lucratoare pline pentru a-si plati taxele si impozitele.

"Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale, 202 ore anual, fata de media europeana de 232 de ore. Din pacate insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte contributii sociale, ceea ce claseaza Romania din aceasta perspectiva pe locul 182 din 183 de economii analizate", spune Peter de Ruiter, Partner, Tax and Legal Ser-vices Leader, PwC Romania.

Cea de-a treia componenta a indicatorului "usurinta platii taxelor" este cota fiscala totala, care masoara ponderea cheltuielilor fiscale ca procent din profit inainte de impozitare. Romania a facut progrese fata de anul trecut, procentul scazand de la 48% la 44,6%, ceea ce o situeaza in media statelor europene.

Anul trecut, Romania se clasa pe locul 146 in lume in functie de usurinta platii taxelor, cu trei pozitii mai sus fata de anul acesta, insa ramane in continuare atractiva pentru investitorii straini, care au adus 3,5 mld. euro pe piata locala in primele noua luni ale anului - in plina criza.