FMI si BCE au viziuni diferite cu privire la retragerea stimulentelor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 24.11.2009

FMI si Banca Centrala Europeana (BCE) au pareri extrem de diferite cu privire la cat de rapid ar trebui sa-si retraga guvernele si bancile centrale masurile de stimulare a economiilor.

Dominique Strauss-Kahn, seful Fondului Monetar International, a avertizat ca retragerea prea timpurie a acestor stimulente este foarte riscanta, scrie Financial Times.

Kahn a declarat ca economia mondiala se afla pe calea redresarii, dar ramane vulnerabila in fata unor posibile socuri si erori de strategie. Programele de stimulare fiscala si monetara nu ar trebui stopate prea devreme, sustine el.

Strauss-Kahn a adaugat ca "este prea devreme pentru un exit general. Recomandam prudenta, pentru ca o retragere prea timpurie este mai costisitoare decat un exit intarziat".

Cuvintele sale ar putea fi de un oarecare folos administratiei Obama care este asaltata de apeluri din ce in ce mai vehemente in sensul reducerii deficitului bugetar si de accelerare a procesului de creare de locuri de munca prin fonduri publice.

Pe partea de politica monetara, presedintele bancii centrale americane Ben Bernanke a declarat saptamana trecuta ca "inflatia va ramane probabil la un nivel scazut pentru un timp" si a reiterat faptul ca ratele dobanzii vor ramane la un nivel exceptional de scazut "pe o perioada prelungita", desi a declarat in acelasi timp ca este atent la valoarea dolarului.

Pozitia lui Strauss-Kahn contrasteaza cu avertizarile lansate de BCE, conform carora intarzierile in stoparea masurilor exceptionale luate pentru combaterea crizei economice ar putea avea consecinte negative. Lorenzo Bini Smaghi, membru al board-ului executiv al BCE, declara ca istoria arata ca implementarea tarzie a "strategiilor de exit" poate genera crize viitoare.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat ca avand in vedere riscurile implicate pentru finantele publice de pachetele de stimulente, "sunt necesare strategii de iesire ambitioase si realiste".

El a declarat ca "este inca prematur sa consideram criza incheiata. Insa cand va veni momentul nu ar trebui sa existe nici un fel de temere cu privire la determinarea si capacitatea BCE de a pune capat stimulentelor". Masurile prin care BCE furnizeaza lichiditate suplimentara bancilor din zona euro vor fi sistate gradual pentru a preintampina orice risc privitor la stabilitatea preturilor pe termen mediu-lung.