Comanescu face constructii offshore cu un vas de 100 mil. $

Autor: Roxana Petrescu 25.11.2009

Grup Servicii Petroliere (GSP), companie specializata in forajul marin care face parte din grupul Upetrom, controlat de omul de afaceri constantean Gabriel Comanescu, si-a extins portofoliul catre constructiile offshore in urma semnarii unui contract de inchiriere a unui vapor cu o valoare de piata de circa 100 de milioane de dolari.

Astfel, dincolo de forajul marin prin intermediul celor cinci platforme pe care compania le are in portofoliu, GSP va putea realiza constructii marine, studii privind amplasarea sondelor de extractie, dar si lucrari de arheologie subacvatica, de exemplu. Prin intermediul acestui vapor, GSP poate castiga intre 35.000 si 140.000 de euro pe zi in functie de complexitatea serviciilor pe care le livreaza.

Vaporul este preluat de catre GSP prin intermediul unui contract de tip bareboat (contract de tip leasing utilizat in industria navala - n.r.), urmand ca dupa o perioada de cinci ani nava sa intre in proprietatea GSP.

Reprezentantii grupului nu au precizat insa valoarea contractului de leasing.

De ce o nava de 100 de milioane de dolari

"Extinderea flotei cu o nava specializata de acest tip, unica in bazinul Marii Negre, este motivata de dezvoltarea industriei marine: activitati de foraj, operatiuni marine cum ar fi mutarile de platforme, operatiuni speciale sau constructii marine ca de exemplu lansarile de conducte submarine sau constructia platformelor fixe de productie", explica reprezentantii GSP.

Nava, care se numeste GSP Prince, a fost preluata de catre echipajul romanesc in septembrie 2009, la bord putand fi cazate 62 de persoane, in cabine de una sau doua persoane.

"GSP Prince are lungimea de 85,3 metri si a fost construita la santierul Naval Baatbygg in Norvegia in 2009", mai spun reprezentantii companiei.

Nava intrata recent in administrarea GSP nu este singura de mari dimensiuni care a ajuns anul acesta in portul Constanta. In august, Petrom, cea mai mare companie locala, si gigantul american ExxonMobil au adus in Marea Neagra un vas cu o lungime de 100 de metri si cu o valoare de 160 de milioane de dolari, pentru efectuarea lucrarilor de seismica 3D in permiterul offshore Neptun aflat in concesiunea companiei romanesti. Aceste lucrari de seismica 3D reprezinta de fapt realizarea unei radiografii tridimensionale a fundului marii, radiografie care poate ajunge si la adancimi de 7.000 de metri. Prin analiza datelor rezultate in urma lucrarilor de seismica se evalueaza potentialul existentei unor rezerve de hidrocarburi in adancul marii.

35.000 de euro, minim pe zi

Compania deja se afla in negocieri cu mai multe firme interesate de aceste servicii. O prima lucrare ar putea fi pentru Compania Nationala de Petrol si Gaze a Turciei (TPAO) cu care firma romaneasca are un contract inca din 2008. Contractul, care presupune proiectarea, constructia si instalarea unei platforme de foraj/producte offshore, precum si a unei conducte submarine aferente unui zacamant de gaze din sectorul vestic al Marii Negre, necesita prezenta unei nave precum GSP Prince care poate realiza partea de constructii usoare, precum si operatiuni de ridicat.

Totodata, nava va ajuta si la montarea unor conducte submarine in perimetrul Galata, pe platoul continental bulgaresc al Marii Negre.

Arheologie subacvatica

Datorita echipamentelor prezente la bordul navei, cum ar fi roboti subacvatici, GSP Prince poate realiza si lucrari cum ar fi evaluarea gradului de sanatate al mediului marin, campanii de arheologie subacvatica sau inspectii submarine.

Grup Servicii Petroliere a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 191,3 milioane de euro si un profit net de aproximativ 48,2 milioane de euro, mai mare de peste 16 ori comparativ cu castigul raportat in 2007.