Cora merge prima oara intr-un mall din provincie, in Baia Mare

Autor: Cristi Moga 24.11.2009

Reteaua de hipermarketuri Cora, detinuta de grupul franco-belgian Louis Delhaize, a semnat un contract pentru inchirierea unui spatiu de 8.000 de metri patrati in mallul Gold Plaza din Baia Mare, intr-o perioada in care dezvoltatorii gasesc cu greu chiriasi pentru centre comerciale.



"Am semnat contractul cu Cora in urma cu o saptamana pentru o perioada de 10 ani, cu posibilitate de prelungire pana la 30 de ani. Cora va ocupa un spatiu de aproximativ 8.000 de metri patrati de la parterul mallului, unde vor mai fi si alte magazine", a declarat pentru ZF Eran Socher, managing director al companiei Futureal, dezvoltatorul mallului Gold Plaza, a carui deschidere este programata pentru toamna anului viitor.

Cora este cel mai performant retailer de pe piata locala, cu vanzari de peste 130 de milioane de euro per unitate, dupa ce in 2008, cu trei magazine deschise, doua in Bucuresti si unul in Cluj, retailerul francez a inregistrat venituri de 399 de milioane de euro.

Gold Plaza este unul dintre putinele centre comerciale aflate in constructie la ora actuala, proiectul din Baia Mare implicand o investitie de 97 de milioane de euro. Mallul din Baia Mare este dezvoltat de compania cu actionariat maghiar Futureal, iar la finalul constructiei proiectul va trece in proprietatea fondului austriac de investitii Immoeast. Proiectul este finantat printr-un credit contractat de la MKB Bank, imprumut care asigura circa 75-80% din investitie.

Printre chiriasii proiectului din Baia Mare, care va avea o suprafata inchiriabila de 30.000 de metri patrati, se mai numara companii precum Altex, Deichmann, New Yorker, Reserved sau operatorul de cinematografe Cinema City.

Negocieri dificile

Semnarea contractului cu hipermarketul Cora a dus gradul de preinchiriere al proiectului la 70%. "Negocierile au fost dificile, dar nu din cauza partii comerciale (a chiriilor - n.r.), ci din cauza elementelor tehnice. In prima faza aveam rezervat un spatiu de circa 3.000 de metri patrati pentru ancora de food, dar ulterior, ne-am dat seama ca ne putem intari pozitia in Baia Mare aducand un hipermarket, in conditiile in care in oras nu se mai construieste alt proiect la ora actuala", a mai spus Eran Socher, managing director al firmei Futureal.

Cora a mai semnat contracte pentru deschiderea unor hipermarketuri in centrele comerciale Sun Plaza din Berceni si ParkLake Plaza din Titan, ambele in Capitala, si ar putea construi alte doua unitati in Constanta si Pitesti.

"Cora este o companie cu o strategie asemanatoare cu a noastra, fiind extrem de selectivi in ceea ce priveste proiectele in care deschid magazine. A venit la Baia Mare chiar CEO-ul companiei Louis Delhaize, firma care detine brandul Cora, pentru a analiza proprietatea si a-si da acordul in privinta semnarii contractului", a precizat reprezentantul Futureal.

Fara extinderi agresive

Compania franceza a fost printre putinii retaileri care nu si-au accelerat ritmul de extindere in perioada de boom imobiliar, in care operatori precum Carrefour sau Real si-au dublat sau chiar triplat retelele. Astfel, cea mai recenta inaugurare a unui hipermarket Cora a avut loc la sfarsitul anului 2006, cand compania a investit 20 de milioane de euro pentru o unitate in Cluj.

"Hipermarketurile internationale continua sa se extinda in aceasta perioada, tinand cont ca aceasta este una dintre industriile care au avut cel mai putin de suferit. Operatorii vor sa acopere acele orase in care nu este o concurenta prea mare", apreciaza Georgiana Andrei, head of retail department in cadrul firmei de consultanta imobiliara Colliers International, intermediarul tranzactiei.

Reprezentantii Cora nu au oferit niciun comentariu pana la inchiderea editiei.

In Baia Mare mai sunt in prezent operationale un hipermarket Real si o unitate Kaufland, iar in stadiu de proiect sunt doua dezvoltari ale companiilor Atrium Centers si RED Management Capital.