De anul viitor revine impozitul pe castigurile de pe Bursa si din fonduri mutuale. Care vor fi efectele?

Autor: Roxana Pricop 24.11.2009

Investitorii de pe Bursa vor fi din nou obligati, incepand de anul viitor, sa plateasca impozit pe castigurile obtinute din vanzarea actiunilor.



Reintroducerea in 2010 a impozitului pe castigurile obtinute din investitiile pe bursa si fonduri mutuale ar putea pune in pericol lichiditatea pietei si ar crea un dezavantaj fata de depozitele bancare, cred brokerii si administratorii de fonduri care spera ca perioada de suspendare a impozitului va fi prelungita cu cel putin un an.

Pentru a veni in sprijinul pietei de capital in contextul crizei financiare, Guvernul a decis in octombrie 2008 ca profiturile realizate din investitiile bursiere si din plasamentele in fondurile mutuale sa nu fie impozitate in 2009. Astfel, daca un investitor a obtinut profit prin vanzarea de actiuni sau unitati de fond in 2009, el nu mai plateste in 2010 impozitul de 16% din castig daca investitia a fost mai mica de un an, sau 1% din castig daca investitia a fost mai mare de un an.

La doar doua luni distanta, in decembrie 2008, Guvernul a mai decis ca veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen si/sau instrumentele de economisire realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2009 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Daca in cazul veniturilor obtinute din dobanzi nu este specificat un termen limita, in cazul plasamentelor bursiere scutirea de impozit expira la finele acestui an.

"Desi au fost mici, volumele de tranzactionare de anul acesta s-au datorat in mare parte si scutirii de impozit", a spus Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Speculatorii au fost principalii beneficiari ai scutirii de impozit

Adrian Rotaru, care investeste de sapte ani la bursa, spune ca neimpozitarea veniturilor bursiere l-a facut sa tranzactioneze mai mult si sa fie mai activ.

"Cred ca milionul de euro, cat este valoarea zilnica a tranzactiilor la bursa, ar fi fost o iluzie fara aceasta facilitate fiscala. Investitorii pe termen scurt, speculatorii, au fost avantajati de aceasta masura", a afirmat el.

Unii brokeri cred ca reintroducerea impozitului ar putea incuraja investitorii sa isi marcheze profitul pe final de an, mai ales in conditiile in care castigurile oferite de actiunile listate din martie pana in prezent sunt spectaculoase, depasind in multe cazuri 100%. Actiunile unora dintre SIF-uri sau titlurile BRD si Banca Transilvania si-au triplat valoarea in aceasta perioada, ceea ce i-ar putea determina pe investitorii care au cumparat in urma cu cateva luni sa vanda inainte de sfarsitul anului, pentru a nu plati impozit.

"Este un scenariu plauzibil. Chiar daca la finele anului va expira perioada de suspendare a impozitului, este bine ca se mentine o alta facilitate pentru investitori: daca se inregistreaza pierderi in 2010, acestea se pot reporta in 2011", a spus Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest.

Administratorii de fonduri reclama concurenta depozitelor bancare

Revenirea impozitului pe veniturile obtinute din vanzarea titlurilor de fond ar putea frana cresterea pietei fondurilor mutuale, care a inregistrat intrari de capital record pe segmentele de fonduri monetare si de obligatiuni.

"Revenirea la impozitarea castigurilor nu va aduce schimbari importante in zona fondurilor diversificate si de actiuni, pentru ca investitorii plaseaza in aceste doua categorii de fonduri pe termen de cativa ani, iar impozitarea cu 1% din castigul obtinut nu ii va afecta prea mult. Probleme pot aparea in zona fondurilor monetare si de obligatiuni, considerate produse de economisire. Intre depozitele bancare, scutite de impozit, si fondurile monetare si de obligatiuni, impozitate cu 16% sau 1% in functie de durata plasamentului, se va naste o concurenta neloiala", a spus Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

Desi pana in prezent nu a fost luata o decizie, atat brokerii, administratorii, investitorii, cat si oficialii bursei spera ca Executivul va prelungi neimpozitarea veniturilor si anul viitor.

"Inca de acum cateva luni, am inceput o serie de discutii privind prelungirea perioadei de aplicare a impozitului zero cu reprezentantii Ministerului de Finante. Noi am propus o perioada de trei pana la cinci ani, pentru ca investitorii sa aiba predictibilitate. Cred ca exista sanse ca termenul sa fie prelungit", a explicat directorul general al Bursei.

Fiind demis, Guvernul actual are doar rol administrativ, neputand initia ordonante sau proiecte de lege. Astfel ca decizia de a prelungi sau nu facilitatea fiscala apartine viitorului Executiv.