Constructorii de pe Bursa rezista si la scaderi de 50%

Autor: Rares Jitianu 24.11.2009

Companiile listate care activeaza in sectorul constructiilor, precum Comnord Bucuresti (COSC), Concefa Sibiu (COFI) sau Cominco Bucuresti (COBS) au inregistrat scaderi cuprinse intre 40% si 50% ale afacerilor, insa au reusit sa se mentina pe profit, in primele noua luni ale anului.

"Sectorul constructiilor se caracterizeaza printr-un grad mai ridicat de rigiditate din punctul de vedere al raspunsului la evolutia economiei per ansamblu, in conditiile in care constructiile sunt caracterizate de o durata mai ridicata a fluxului de productie. Sectorul a resimtit cu un decalaj declansarea crizei, comparativ cu industria prelucratoare de exemplu", spune Andrei Radulescu, analist la casa de brokeraj Target Capital.

De regula, scaderi puternice pe termen scurt ale cifrei de afaceri pot aduce pierderi, in conditiile in care companiile trebuie sa-si ajusteze intr-un termen foarte scurt cheltuielile.

Profiturile inregistrate de societatile care activeaza in sectorul constructiilor au scazut dramatic in acest an, cu pana la 90% fata de primele noua luni din 2008, dar situatia este mai buna decat in industria siderurgica sau chimica, unde majoritatea companiilor importante au trecut pe pierdere.