Patru banci au expunere pe insolventa PIC

Autor: Diana Tudor Stoica 24.11.2009

PIC, grupul argesean detinut de fratii Ilie si Cornel Penescu si cel de-al cincilea retailer roman intrat anul acesta in insolventa la propria cerere, are credite bancare de aproximativ 30 de milioane de euro luate de la patru institutii bancare locale.

Retailul romanesc, la pamant, cu datorii de peste 300 mil. euro

"Suntem in faza in care facem listele de creante, care vor fi finalizate in urmatoarele doua saptamani. De aceea, nu stiu in acest moment care este suma totala a datoriilor. Creditele bancare sunt insa de aproximativ 30 de milioane de euro si sunt luate de la BCR, Banca Transilvania, UniCredit si Piraeus Bank", a declarat Ilie Penescu, coproprietarul grupului.

El a mentionat ca datoriile bancare sunt aproximativ egale cu cele pe care PIC trebuie sa le returneze celor aproximativ 400 de furnizori catre care grupul argesean a ramas cu restante. Niciuna din cele patru banci nu a raspuns solicitarii ZF pana la inchiderea editiei.

Actionarii PIC, grup care a finalizat anul trecut cu afaceri de 154 mil. euro si datorii de peste 90 mil. euro, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, au cerut saptamana trecuta intrarea in insolventa pe fondul scaderii vanzarilor cu pana la 30% in cursul acestui an si al presiunii din partea creditorilor.

Fratii Penescu au luat aceasta decizie dupa ce singura mare retea romaneasca de hipermarketuri a trecut in 2009 atat printr-o restructurare a businessului, cat si printr-o reorganizare financiara in urma carora au fost inchise trei dintre cele cinci hipermarketuri ale grupului si au fost concediati peste 1.200 de angajati.