Piata imobiliara din Letonia este devastata: criza economica a redus preturile caselor cu aproape 60%

Autor: Andreea Mioara Neferu 26.11.2009

Preturile locuintelor din Letonia au inregistrat in al treilea trimestru cel mai sever declin din randul celor 30 de piete analizate de Global Property Guide, reducandu-se cu 59,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, scrie Bloomberg.

"Scaderea pretului locuintelor in anumite tari a fost mult mai puternica, calculata in termeni absoluti, decat avansul inregistrat in orice alt stat" si include reduceri fara precedent in Letonia, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Islanda, Rusia si Slovacia, potrivit raportului publicat de Global Property Guide.

Pretul imobiliarelor din majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est s-a prabusit dupa ce criza financiara mondiala a blocat fluxurile de credit si a afectat in sens negativ cererea de export, punand capat boom-ului imobiliar din ultimii ani.

Economia Letoniei, spre exemplu, s-a contractat cu 18,4% in trimestrul al treilea, inregistrand cea mai profunda scadere economica din Uniunea Europeana. Totodata, guvernul de la Riga a fost nevoit sa solicite un imprumut de urgenta in valoare de 7,5 mld. euro din partea Fondului Monetar International si a Comisiei Europene pentru a contracara turbulentele la nivel economic.

Nici vecinii Romaniei de la sud de Dunare nu au scapat de declinul pietei imobiliare. In Bulgaria, preturile locuintelor s-au redus in al treilea trimestru cu 28,7% comparativ cu anul trecut.

"Lumea actuala pare polarizata intre economiile asiatice, care se bucura de o crestere economica puternica si preturi ridicate la imobiliare (cu exceptia Thailandei), si Europa de Est si Emiratele Arabe Unite, unde evolutia economica este negativa, iar piata imobiliarelor s-a prabusit", se arata in raportul celor de la Global Property Guide.

Piata imobiliara din Israel a fost cel mai bun performer in ultimele doua trimestre, preturile locuintelor din acest stat reusind sa creasca cu 10,2% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada din 2008.

Totodata, Europa de Vest si de Nord a inceput sa faca progrese, state precum Elvetia sau Norvegia inregistrand in perioada iulie-septembrie o crestere a preturilor locuintelor de 4,28%, respectiv 2%.

In Marea Britanie, desi valoarea la care se vand locuintele ramane in continuare cu 4,34% mai mica decat in trimestrul al treilea al anului trecut, evolutia trimestriala arata o crestere de 3,4%. De altfel, si in Germania, Statele Unite si Canada modificarile trimestriale de pret al locuintelor au revenit pe teritoriu pozitiv, alimentand speculatiile potrivit carora piata imobiliara incepe sa isi revina treptat.

Datele statistice utilizate de Global Property Guide sunt ajustate la inflatie, astfel ca ofera o imagine mult mai realista asupra evolutiei pietei decat cifrele nominale publicate in general de agentiile imobiliare, potrivit studiului.