Brazilia s-a transformat in numai cativa ani in vedeta BRIC, grupul celor mai mari tari emergente

Autor: Cristina Roşca 26.11.2009

Brazilia incearca sa ajunga in primele cinci economii ale lumii adoptand reforme, proiecte gigantice de infrastructura si profitand de pe urma vastelor rezerve de petrol. Drumul nu este insa lipsit de obstacole.

Economia Braziliei a crescut cu 9% in trimestrul trei comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit declaratiilor presedintelui Luiz Inacio Lula da Silva. El a spus ca economia tarii pe care o conduce, si unde are statut de star, avanseaza "la o viteza similara celei a Chinei", in timp ce rezervele statului, in prezent evaluate la 233 mld. dolari (156 mld. euro), au adus stabilitate si garanteaza finantarea pentru investitiile in programe sociale si in infrastructura. Cea mai importanta initiativa a presedintelui este proiectul gigantic prin care intentioneaza sa alimenteze cu apa potabila zonele sarace ale statului, scrie publicatia germana Der Spiegel.

Economia Braziliei a scazut prentru prima data in primele trei luni ale acestui an, insa declinul anual nu a depasit 2% in niciunul dintre primele doua trimestre ale lui 2009 pentru care s-au publicat date.

Atunci cand Jim O'Neill, economist-sef al bancii americane Goldman Sachs, a inventat acronimul BRIC, pentru economiile emergente Brazilia, Rusia, India si China, el a prezis un viitor stralucit gigantului din America Latina. Colegii sai s-au grabit sa il contrazica. China si India aveau potential, si acest lucru era evident, insa Brazilia? Timp de mai multe decenii, statul era considerat un gigant bolnav, macinat de crize fara sfarsit si de presiuni inflationiste.

Brazilia este vedeta BRIC

Astazi insa, "B" este vedeta intre tarile BRIC, expertii estimand pentru anul viitor o crestere economica de pana la 5%. Brazilia avanseaza in prezent mai rapid decat Rusia, si, spre deosebire de India, nu sufera de pe urma conflictelor etnice sau a luptelor de la granita. Statul, care numara 192 de milioane de locuitori, are o piata interna stabila, exporta automobile si avioane, soia si minereu de fier, ulei si celuloza, zahar, cafea si carne de vita. Exporturile reprezinta insa doar 13% din PIB.

In conditiile in care China a inlocuit Statele Unite si a devenit cel mai mare partener comercial al Braziliei la inceputul acestui an, statul nu a fost puternic afectat de recesiunea de pe piata americana.

Sistemul bancar, maladiv in aproape toate statele lumii, este sanatos in Brazilia. Bancile de aici sunt puternice si stabile, iar pe timpul crizei financiare actuale foarte putine banci au intampinat dificultati.

Statul si-a rambursat datoriile externe, si chiar mai mult, a devenit creditor al FMI. Rezervele de peste 200 mld. dolari si moneda nationala - realul - in postura de una dintre cele mai puternice monede din lume ajuta Brazilia sa se mentina stabila. Expertii internationali prevad un deceniu de prosperitate si crestere economica pentru statul sud-american.

Lula estimeaza ca Brazilia va deveni una dintre cele mai mari cinci economii ale lumii pana in 2016, anul in care Rio de Janeiro va gazdui Jocurile Olimpice. In 2014, orasul va gazdui si Campionatul Mondial de Fotbal.

Brazilia, in cursa spre varf

Lula este foarte popular in Brazilia. El a reusit sa intre si in gratiile bancherilor si ale poporului. Fiind condusa de un presedinte-muncitor, asa cum este el numit, Brazilia a devenit o destinatie atractiva pentru investitorii din toata lumea.

Brazilia are in spate resurse naturale aparent nelimitate, rezerve importante de apa si petrol. Brazilia exporta mai multa carne decat Statele Unite, iar China ar fi pusa intr-o postura inconfortabila daca Brazilia nu i-ar mai livra soia. In hangarele de langa Sao Paolo ale producatorului de avioane Embraer, inginerii brazilieni construiesc avioane pentru companiile aeriene din intreaga lume, printre care si aeronave mici pentru Lufthansa.

Economia Braziliei are doi stalpi de sprijin: Banca Nationala de Dezvoltare (BNDES) si grupul energetic Petrobras, detinut in parte de stat. BNDES a fost banca ce a finantat varianta braziliana a Planului Marshall. In anii 1990 administra cu succes privatizarea multor companii de stat. Astazi ofera consiliere pentru fuziunile si achizitiile corporatiste, ajuta companiile cu probleme si finanteaza investitiile strategice ale guvernului.

Petrobras intentioneaza sa investeasca in urmatorii patru ani 174 mld. dolari in platforme de extractie, echipamente de exploatare a rezervelor uriase de petrol de pe coasta Braziliei si in vase. Recent grupul a descoperit noi zacaminte de petrol, insa acestea sunt greu accesibile. Statul actioneaza insa in vederea intaririi pozitiei monopoliste a Petrobras, unul dintre cele mai importante grupuri energetice din lume.

Situatia pare mult mai stabila decat in multe alte state de la nivel mondial. Unii spun ca Lula nu a avut niciodata incredere in capacitatea pietei de a se vindeca singura, si astfel a mizat pe interventia statului in economie. Pentru aceasta viziune el a primit atat laude, cat si critici. Brazilia evolueaza insa bine.