Oferta publica sau credit: De ce unii antreprenori prefera Bursa, iar cei mai multi apeleaza la banci?

Autor: Adrian Cojocar 25.11.2009

Listarea la Bursa permite antreprenorilor sa-si diversifice sursele de finantare si sa atraga capital mai ieftin pe termen lung, dar acestia trebuie sa accepte sa imparta deciziile cu alti actionari.



Conducerea companiilor care in ultimii ani au atras capital prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti spun ca finantarea prin acest instrument a fost mai benefica decat daca ar fi apelat la credite bancare.

"Din punct de vedere economic este mai bun IPO-ul decat un credit bancar. Sunt multi factori de luat in considerare, dar cel mai important este ca intra niste bani in companie care nu trebuie returnati, iar firma devine mai puternica", spune Emanoil Viciu, presedintele Teraplast Bistrita (TRP), ultima companie care a reusit sa atraga capital de pe Bursa.

Teraplast a derulat in luna aprilie a anului trecut o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa prin intermediul careia a strans circa 14 mil. euro (51 mil. lei) de la investitori. Oferta a fost suprasubscrisa cu 4%, investitorii solicitand actiuni in valoare totala de 56,03 mil. lei.

Brokerii spun ca in ultima perioada antreprenorii romani sunt tot mai deschisi la ideea atragerii de capital prin intermediul Bursei, in conditiile in care multi nu pot sa mai apeleze la credite bancare.

"Finantarea prin credite este cea mai populara metoda si mai accesibila pentru ca asa s-au invatat cu ea. Criza financiara a facut insa ca bancile sa fie mult mai restrictive in a acorda credite si cer o diversificare a surselor de finantare. Suntem in discutii cu mai multe companii privind listarea pe Bursa. Antreprenorii sunt mult mai deschisi la ideea de IPO in aceasta perioada pentru ca inainte sa loveasca criza gaseau foarte usor finantare la banci. In plus, acum a trecut ce-a fost mai rau si oamenii revin la vechi proiecte de listare pe Bursa", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de intermediere Intercapital Invest.

Brokerii spun ca banii stransi prin intermediul Bursei intaresc capitalul companiilor, lucru deloc de neglijat, in timp ce creditele bancare pot avea si un impact negativ asupra capitalurilor, in conditiile in care acestea presupun niste costuri cu plata dobanzilor.

"IPO-ul este o masura prin care-ti cresti capitalurile proprii si oamenii de afaceri de-abia acum incep sa-si dea seama cat de important este acest lucru. Esti o companie mare, cu afaceri mari, dar ai capitaluri proprii de «doi lei» si de-abia reusesti sa-ti acoperi costurile, iar acest lucru este o problema", considera Razvan Pasol.

El mai spune ca exista o reticenta mare din partea antreprenorilor in a imparti deciziile pentru ca sunt obisnuiti sa decida singuri, iar transparenta in sine nu este un dezavantaj, dar necesita resurse suplimentare din partea conducerii.

Alti antreprenori romani spun ca sunt adepti convinsi ai creditelor si nu considera benefica listarea.

"Nu sunt de acord cu modul de organizare corporatist, il prefer pe cel antreprenorial. Nu m-as fi putut lista pe Bursa pentru ca in cadrul Mobexpert sunt peste 30 de entitati, fiecare condusa de altcineva si ar fi trebuit sa schimb din temelii modul de organizare al societatii. Sunt adeptul creditelor bancare chiar si in conditiile de astazi. Deciziile trebuie luate rapid, fara consultarea altor actionari. Daca un actionar minoritar nu este de acord cu deciziile conducerii, acesta le poate contesta si duce in instanta", spune Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, cel mai mare jucator roman din industria mobilei.

O companie cu capitaluri proprii de 30 mil. euro si fara datorii, controlata de un singur antreprenor, vrea sa se finanteze cu 10 mil. euro. Alternativele ar fi urmatoarele: