WIEE Romania, controlat de rusi si nemti, face afaceri de 400 mil. euro in energie cu sase angajatI

Autor: Roxana Petrescu 25.11.2009

WIEE Romania, companie specializata in comertul cu gaze naturale detinuta in totalitate de catre WIEE Zug, un joint venture inregistrat in Elvetia intre rusii de la Gazprom si nemtii de la Wintershall, a obtinut si licenta de furnizare a energiei electrice dupa ce firma s-a impus in ultimii ani ca unul dintre cei mai puternici traderi cu gaze naturale din Romania.

Astfel, WIEE Romania isi face intrarea pe o alta piata strategica, cea a comertului cu energie. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), WIEE Romania a obtinut licenta de furnizare a energie la sfarsitul lunii august anul acesta, fiind valabila pana in august 2011.

"WIEE Romania este bine ancorata pe piata romaneasca a gazelor. In afara de vanzarile de gaz rusesc, WIEE Romania are contracte si cu furnizorii locali de gaze naturale. Contributia WIEE Romania la securitatea livrarilor din aceasta tara este evidenta prin inmagazinarea unor cantitati de gaze substantiale in depozite subterane. Mai mult, WIEE Romania a obtinut si licenta de furnizare a energiei electrice", a declarat Serban Stanescu, directorul general al WIEE Romania.

WIEE este cel mai mare intermediar de gaze interpus in relatia dintre Romania si Rusia, sursa exclusiva a importurilor de gaze necesare acoperirii consumului national. In mod normal, in anii anteriori crizei, Romania importa din Rusia apropximativ o treime din necesarul sau de consum care se ridica la circa 15-17 miliarde de metri cubi de gaze, restul fiind acoperit in proportii egale de catre Petrom si Romgaz.

Romania nu ia aceste gaze din import direct de la Gazprom, ci prin doi intermediari agreati de compania rusa. Unul dintre acesti intermediari este WIEE, iar relatia dintre acesta si piata locala a fost agreata de rusi inca din 1993.

La randul sau WIEE are anumiti sateliti pe piata locala asa cum este cazul WIEE Romania, companie care cumpara gazul de la firma-mama si il vinde apoi catre marii clienti industriali. Din aceasta activitate, WIEE Romania a vandut anul trecut in Romania 1,4 miliarde de metri cubi de gaze, adica aproape 10% din tot ce s-a consumat la nivel local, inregistrand afaceri de peste 390 de milioane de euro cu doar 6 angajati, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

Se anunta un an mai slab

Comparativ cu anul trecut, cand importurile de gaze reprezentau peste 30% din consumul national, anul acesta, la sfarsitul lunii septembrie, importul de gaze din Rusia nu mai reprezenta decat 10% din consum, potrivit datelor ANRE. Reducerea drastica a ponderii importurilor de gaze a intervenit pe fondul reducerii consumului de gaze la nivel national ca urmare a crizei.

"Cererea a fost foarte slaba in primele trei trimestre ale anului din cauza crizei economice. Prin urmare, cantitatile vor scadea comparativ cu anul anterior. Reducerea din consumul de gaze in Romania a fost transferata aproape in totalitate asupra importurilor de gaze. Cum WIEE Romania se ocupa in special cu aceste gaze din import, vanzarile noastre vor fi mai mici", au declarat reprezentantii companiei, fara insa a indica un nivel al scaderii.

Pana incepem sa crestem, multa rabdare

Reprezentantii WIEE Romania sunt prudenti in ceea ce priveste lansarea unor prognoze optimiste pentru cresterea vanzarilor de gaze si spun chiar ca, in ciuda semnelor de redresare aparute in ultima perioada, exista posibilitatea unui nou val de scaderi.

"Credem ca productia industriala, ca un indicator principal, va arata in curand semne de redresare economica. Aceasta revenire asteptata ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra cererii de gaze din Romania. In ciuda acestor semnale pozitive, trebuie sa avem rabdare pentru ca va dura ceva pana cand vom ajunge din nou la nivelul anterior crizei. Unii analisti chiar sunt de parere ca putem vorbi despre un al doilea val de scaderi", conchid reprezentantii WIEE Romania.